Ευ. Τσακαλώτος: Σκληρό προαπαιτούμενο τα πλεονάσματα 2,2%

Ευ. Τσακαλώτος: Σκληρό προαπαιτούμενο τα πλεονάσματα 2,2%

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο στόχος για πλεονάσματα ύψους 2,2% έως το 2060 συνιστά σκληρή απαίτηση.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για σημαντική στιγμή που πρέπει όμως να φτάσει γρήγορα ως αποτέλεσμα και στον ελληνικό λαό. «Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο», δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Eurogroup. 

«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε.

Ωστόσο σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφου στη συνέχεια, απάντησε ότι το πότε η Ελλάδα θα βγει στις αγορές δεν είναι πολιτική απόφαση που θα πάρει ο ίδιος αλλά τεχνικό ζήτημα που χειρίζονται οι συμβουλευτικοί οίκοι. 

Παραδέχτηκε, δε, ότι τα πλεονάσματα ύψους 2,2% που προβλέπει η συμφωνία είναι ένα σκληρό προαπαιτούμενο, ενώ το «μαξιλάρι» για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας επαρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες.

«Μετά τα σημερινά μέτρα για το χρέος είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία μετά την 21η Αυγούστου. Το Eurogroup θα βοηθήσει την Ελλάδα να έχει βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών.