Ευ. Μυτιληναίος: «Τραμπισμός» και λαϊκισμός, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι 

Ευ. Μυτιληναίος: «Τραμπισμός» και λαϊκισμός, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι 

Τον κώδωνα του κίνδυνου ότι η μακρά προεκλογική περίοδος δεν πρέπει να βγάλει την Ελλάδα από την πορεία προς την κανονικότητα και τις αγορές, έκρουσε από το βήμα συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, ο Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σε μια χώρα με απώλεια 25% του ΑΕΠ, μια ανάπτυξη 1,5% με 2% δεν είναι αρκετή.

Ταυτόχρονα δεν έκρυψε το φόβο του για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, τις επιπτώσεις στα αποτελέσματα των επικείμενων Ευρωεκλογών, την αδυναμία των Βρυξελλών να βρουν απαντήσεις στα μείζονα προβλήματα, που τον τροφοδοτούν, αλλά και τη νέα μόδα, τον «Τραμπισμό», που δημιουργεί παγκόσμια αβεβαιότητα.

«Ο Τραμπισμός φοβάμαι πως θα διαρκέσει περισσότερο από τον Τραμπ», ανέφερε με νόημα, προσθέτοντας ότι «μπορεί η φιλοσοφία του Τραμπ για "Αmerica First”, να στηρίζεται στην πιο σημαντική αμερικανική αξία, την ανεξαρτησία, αλλά η λέξη χάνει το νόημά της, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει έναν ιδιότυπο απομονωτισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα αυτά έστειλε ο κ. Μυτιληναίος από το βήμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν τη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ για να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

«Χρειάζεται η σωστή αντιμετώπιση θεμελιωδών μεγεθών της οικονομίας, που ακόμη δεν έχουν αναταχθεί, όπως το υψηλό μερίδιο 69% της γενικής κατανάλωσης στο ΑΕΠ, το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, κατά 21 δισ. ευρώ ετησίως και η χαμηλή ανταγωνιστικότητα σε μια σειρά από κρίσιμους δείκτες στην προσέλκυση επενδύσεων», όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Kατέστησε δε ακόμα πιο σαφή την ανησυχία του για την επομένη μέρα της χώρας λέγοντας ότι «παρ' ότι έχουμε ανάγκη να σκεφτόμαστε λίγο πιο αισιόδοξα, εν τούτοις πορευόμαστε ακόμα δίχως βιομηχανική πολίτικη ενώ ταυτόχρονα ευαγγελιζόμαστε την παραγωγική ανασυγκρότηση». Και επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν να πετύχουμε το στόχο για συμμετοχή της βιομηχανίας στο 12% του ΑΕΠ, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο το 20%, δίχως να έχουμε αντιμετωπίσει παλαιές και νέες παθογένειες που εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα.

Η κάλπη μπορεί να βγάλει τέρατα

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής της Μυτιληναίος δεν έκρυψε το προβληματισμό τους για τις διεθνείς εξελίξεις, μεταφέροντας με τον τρόπο αυτό μια ευρύτερη ανησυχία της ελληνικής επιχειρηματικότητας για την επόμενη ημέρα. 

«Δώστε μεγάλη σημασία στο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η κάλπη μπορεί να βγάλει τέρατα. Τα λαϊκιστικά κόμματα αυξάνονται σε όλη την ΕΕ. Σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες τα συναντάμε πλέον ως μέλη κυβερνήσεων (Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Αυστρία, Λετονία, Σλοβακία, ακόμη και στην Ελλάδα της εποχής Βαρουφάκη), ενώ σε άλλες τρεις χώρες (Ισπανία, Λιθουανία και Δανία) υπάρχουν κυβερνήσεις, που στηρίζονται στην εξουσία από ένα λαϊκίστικο κόμμα. 

Είναι προφανής η ευρωπαϊκή δυστοκία στη λήψη σοβαρών πολιτικών αποφάσεων, που θα οδηγούσαν στην ευρωπαϊκή ενοποίηση για να ξεπεραστεί αυτή η κρίση», υπογράμμισε με νόημα.

Ο «Τραμπισμός»

Στους παραπάνω κινδύνους, πρέπει κανείς να προσθέσει και τη νέα μόδα του “απομονωτισμού”, με κύριο εκφραστή την πολιτική Τράμπ. «Ο τραμπισμός φοβάμαι πως θα διαρκέσει περισσότερο από τον Τραμπ», είπε με νόημα, προσθέτοντας ότι «μπορεί η φιλοσοφία του Τραμπ για "america first”, να στηρίζεται στην πιο σημαντική αμερικανική αξία, την ανεξαρτησία, αλλά η λέξη χάνει το νόημά της, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση σημαίνει έναν ιδιότυπο απομονωτισμό».

Επεσήμανε ότι όλο αυτό το κλίμα δημιουργεί παγκόσμια αβεβαιότητα, ότι η αμερικανική εσωστρέφεια έχει δημιουργήσει κενό ισχύος, που μοιραία προκαλεί άνοδο της Κίνας, με αποτέλεσμα η τελευταία να αναλαμβάνει πλέον να γίνει ο υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης στην Ευρασία και όχι μόνο.

Κατά τον κ. Μυτιληναίο, οι Αμερικανοί δεν βλέπουν πλέον παραπέρα από την Κίνα, καθώς για αυτούς δεν υπάρχει πια η Ευρώπη, ενώ η Ρωσία είναι μικρή δύναμη. «Το δίκαιο του ισχυρού, η αδιαφορία προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και η αδιαφορία συμμόρφωσης προς το διεθνές σύστημα εμπορίου διαμορφώνουν τα "φαινόμενα τραμπισμού", που οδηγούν σε αυστηρές εθνικιστικές επιλογές και πολύ φοβάμαι ότι ο τραμπισμός ως πολιτική κατεύθυνση θα διαρκέσει περισσότερο από τον ίδιο τον Τραμπ» είπε χαρακτηριστικά.

Πόσο θα αντέξει ο κόσμος;

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η επιβολή εμπορικών κυρώσεων αντικαθιστά πλέον τις πολεμικές συγκρούσεις. «Οι κυρώσεις σταδιακά γίνονται σκληρότερες και το ερώτημα είναι κατά πόσο ο κόσμος και οι ίδιες οι ΗΠΑ αντέχουν αυτή την πολιτική και ποιο είναι το όριο για την επιβολή κυρώσεων (...) Σε αντίθεση με αυτό που οι αγορές είχαν πετύχει μέχρι πρότινος, την αυτορύθμιση μέχρι κάποιο βαθμό, πλέον επιτρέπουμε στην πολιτική να επηρεάζει τη λειτουργία της αγοράς (...)

Με τον πολιτικής προέλευσης εμπορικό προστατευτισμό και τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας, θα πρέπει να αναμένουμε πρόσθετες προκλήσεις στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού (...) Παράλληλα, τo διεθνές εμπόριο θα ακολουθήσει κανόνες που θεσπίζονται στο πλαίσιο περιφερειακών και διμερών εμπορικών συμφωνιών, όπως αυτές που θέλει να κάνει η Βρετανία τώρα», προέβλεψε.

Μέσα σε αυτό το δύσκολο και ραγδαία μεταβαλλόμενο πλαίσιο, ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε ότι θα πρέπει όλοι οι θεσμοί και οι κοινωνικοί εταίροι, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒΕ, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και κάθε εταιρεία να αντιμετωπίσουν καθένας από το δικό του πόστο, τις προκλήσεις. «Ο προβληματισμός όλων μας ίσως να είναι η αφετηρία για τη δημιουργία μιας παραγωγικής δυναμικής, που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μιας βέλτιστης πορείας, οδηγώντας μας κατά το δυνατόν στην αποφυγή του ρίσκου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.