Εθνική Ασφαλιστική: Το business plan που φέρνει δυναμική ανάπτυξη

Εθνική Ασφαλιστική: Το business plan που φέρνει δυναμική ανάπτυξη

Με έμφαση στους κλάδους Υγείας και Ζωής αλλά και στα επενδυτικά προϊόντα (unit-linked) προχωρά η Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας διοίκησης, μετά την εξαγορά της ιστορικής εταιρείας από την CVC Capital Partners, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου.

Μάλιστα, η μεταβίβαση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC αποτελεί μια σημαντική αλλαγή για το σύνολο της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της ένας τόσος μεγάλος επενδυτικός οργανισμός αναλαμβάνει τον έλεγχο μίας πολύ μεγάλης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, σε στρατηγική συνεργασία με μία πολύ μεγάλη τράπεζα. 

 Μία βασική νέα κυρίαρχη τάση είναι ότι όχι μόνο η εταιρεία, αλλά η ασφαλιστική αγορά στο σύνολο της, είναι έτοιμη και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στον κλάδο Υγείας όσο και στα επενδυτικά προϊόντα του κλάδου Ζωής.

Σε αυτή την τάση σημαντική είναι η συμβολή της πρόσφατης πανδημίας, αλλά και των μεταβολών στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη, που δημιουργούν νέες τάσεις στη ζήτηση ασφαλιστικών προϊόντων.  Με βάση τα δεδομένα αυτά αναμένεται να υπάρξει αυξημένη ζήτηση τόσο στον κλάδο Υγείας, με ευέλικτα προϊόντα και υπηρεσίες που θα μπορούν να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών των καταναλωτών ανάλογα πάντα με τα εισοδήματά τους, καθώς επίσης και στη στροφή προς επενδυτικά - συνταξιοδοτικά προϊόντα (τύπου Unit Linked, χωρίς εγγυήσεις επιτοκίων) με στόχο το απώτερο μέλλον και μια ποιοτικότερη ζωή κατά την περίοδο της σύνταξης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά προϊόντα, αυτά σχεδιάζονται από την Εθνική Ασφαλιστική και την Εθνική Τράπεζα. Τα προϊόντα αυτά συνδυάζουν υψηλή προστασία του αρχικού κεφαλαίου, με μερική εγγύηση τουλάχιστον 87,50% στη λήξη του προϊόντος και επιτρέπουν τη συμμετοχή και με μικρά ποσά, σε μία προσπάθεια να αντισταθμιστούν οι απώλειες των αποταμιευτών από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας, με τους επενδυτές να μπορούν να παρακολουθούν την εξέλιξη της επένδυσής τους μέσω Digital Banking.

Οικονομικά μεγέθη

Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών μεγεθών της Εθνικής Ασφαλιστικής, το 2021 μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ακόμη ένα έτος με εντυπωσιακή κερδοφορία. Τα προ φόρων κέρδη ήταν 90,5 εκατ. ευρώ  (μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, ύψους 21,2 εκατ. ευρώ) έναντι 85,7 εκατ. ευρώ το 2020.

Συμπεριλαμβάνοντας το κόστος της οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού, τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 69,3 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά, μετά από φόρους κέρδη, σε 51,9 εκατ. ευρώ,.

.Σημαντική άνοδο παρουσίασε και η παραγωγή ασφαλίστρων, με τα συνολικά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 689,6 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 669 εκατ. ευρώ το 2020, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 3,1%, με αξιοσημείωτη συμβολή των νέων unit - linked προϊόντων χωρίς εγγύηση.

Από το σύνολο της παραγωγής, ποσό 518,6 εκατ. ευρώ προέρχεται από ασφαλίσεις ζωής, έναντι 493,8 εκατ. ευρώ το 2020. Ακόμη ένα ποσό 171 εκατ. ευρώ προέρχεται από ασφαλίσεις κατά ζημιών έναντι 175,2 εκατ. ευρώ το 2022. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας στις 31.12.2021 ανήλθε σε 14,9%.

Μικρή κάμψη παρατηρήθηκε στους κλάδους γενικών ασφαλίσεων, με τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα να ανέρχονται σε 171 εκατ. ευρώ έναντι 175,2 εκατ. ευρώ το 2020, προερχόμενη κυρίως από τον κλάδο αυτοκινήτου (70,3 εκατ. ευρώ το 2021, έναντι 74,1 εκατ. ευρώ το 2020), αλλά και τον κλάδο πυρός (66,6 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 73,2 εκατ .ευρώ το 2020).

Η μείωση αυτή  αντισταθμίστηκε εν μέρει από αυξημένη παραγωγή των λοιπών γενικών κλάδων (34,2 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι 27,9 εκατ. ευρώ το 2020), η οποία προέρχεται κυρίως από τον κλάδο γενικής αστικής ευθύνης.

Σημαντική  ήταν και η άνοδος των εποπτικών κεφαλαίων της εταιρείας το 2021, με το δείκτη κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας στις 31.12.2021 να διαμορφώνεται σε 221% με τη χρήση των μεταβατικών μέτρων για τις τεχνικές προβλέψεις, έναντι 172% την 31.12.2020.

Η άνοδος του δείκτη κεφαλαιακής απαίτησης φερεγγυότητας οφείλεται κυρίως στην κερδοφορία της εταιρείας και στη σύναψη δανείου μειωμένης διασφάλισης με την Εθνική Τράπεζα (ETE) ύψους 125 εκατ. ευρώ, το οποίο ταξινομήθηκε στα εποπτικά κεφάλαια της κατηγορίας ΙΙ.

Ψηφιακή Μετάβαση και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Η Εθνική Ασφαλιστική εκτός από τον επανασχεδιασμό και την ανανέωση της γκάμας των προϊόντων της προχωρεί και στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του περιβάλλοντος πληροφορικής.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η νέα διοίκηση, σε ένα νέο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, καλείται να αντιμετωπίσει τον διαρκώς εξελισσόμενο ανταγωνισμό, να επιταχύνει τον ψηφιακό και εταιρικό μετασχηματισμό αλλά και να αναπτύξει το ταλέντο και τις δεξιότητες των στελεχών της και να προσφέρει νέες ευκαιρίες στην παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών.

Ακόμη, η Εθνική Ασφαλιστική, με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού κοινωνικού αποτυπώματος, εφαρμόζει μια πολυεπίπεδη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρεία έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των ασφαλισμένων της ενώ, παράλληλα, προχώρησε σε επιχορήγηση ασφαλίστρων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Προχώρησε επίσης στην ενίσχυση φορέων και ιδρυμάτων που υποστηρίζουν με τη δράση τους ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Συμπληρωματικά η εταιρεία υποστήριξε τη λειτουργία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης, της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Συμμαχία για την Ελλάδα» και του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων.

Αναφορικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, η εταιρεία «δήλωσε» την παρουσία της στο πλευρό του κοινωνικού συνόλου και κοινοποίησε στους αρμόδιους φορείς της πολιτείας την πρόθεσή της να αναλάβει μέρος των εξόδων αναδάσωσης σε όποια περιοχή κριθεί σκόπιμο. Επιπλέον προχώρησε σε επιχορήγηση ασφαλίστρων των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής και ενίσχυσε οικονομικά τους εθελοντές Δυνάμεων Δασοπυρόσβεσης και Διάσωσης/Κλιμάκιο Ροδόπολης.

Επιπρόσθετα, η Εθνική Ασφαλιστική έχει σταθερά την ευθύνη λειτουργίας του Χώρου Ιστορικής Μνήμης 1941-1944 και του Χώρου Τέχνης «ΣΤΟart ΚΟΡΑΗ», στην Κοραή 4.