Έσπασε όλα τα ρεκόρ η Motor Oil -Πέντε φορές υπερκάλυψη και 1,9% επιτόκιο για το ομόλογο

Έσπασε όλα τα ρεκόρ η Motor Oil -Πέντε φορές υπερκάλυψη και 1,9% επιτόκιο για το ομόλογο

Με πολύ μεγάλη ανταπόκριση εκ μέρους του επενδυτικού κοινού ολοκληρώθηκε η έκδοση του επταετούς ομολόγου 200 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Motor Oil. Η ζήτησηξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη 5,1 φορές, ενώ το ισχυρό ενδιαφέρον των επενδυτών και κυρίως των ιδιωτών που απορρόφησαν το 73,5% της έκδοσης είχε ως αποτέλεσμα το επιτόκιο και η απόδοση να διαμορφωθούν χαμηλότερα και από το ελάχιστο προτεινόμενο εύρος (1,95 – 2,3%) και συγκεκριμένα στο 1,9%.

H ιδιαίτερα επιτυχημένη δημόσια προσφορά ομολόγων της Motor Oil που αποτελεί ρεκόρ για τις ομολογιακές εκδόσεις στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο ζήτησης (1,019 δισ. ευρώ, όσο και σε επίπεδο υπερκάλυψης)  είναι μια απόδειξη ότι υπάρχουν χιλιάδες πρόθυμοι επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να διοχετεύσουν κεφάλαια σε ομολογιακές εκδόσεις ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων συνδυάζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια με τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις συγκριτικά με τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά καταδεικνύει παράλληλα πως η χρηματιστηριακή αγορά και η αγορά εταιρικών ομολόγων μπορούν να λειτουργήσουν ξανά ως μαγνήτες για επιχειρήσεις και επενδυτές, έχοντας κομβικό ρόλο στην άντληση κεφαλαίων.

Εκτός της ικανοποιητικής απόδοσης η πολύ μεγάλη υπερκάλυψη του ομολόγου της Motor Oil το οποίο την ερχόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στην αγορά ομολόγων του Χ.Α, οφείλεται εν πολλοίς και στη δυνατότητα που έδωσε η εταιρεία στους επενδυτές να εγγραφούν με ελάχιστο ποσό τα 1000 ευρώ, αλλά και στις ισχυρές οικονομικές βάσεις που έχει ο όμιλος.

Όπως έχει γνωστοποιήσει η Motor Oil μέσω του Ενημερωτικού Δελτίου, από τα 200 εκατ. ευρώ της έκδοσης :

-Τα 137 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για να χρηματοδοτήσουν μέρος της μεγάλης επένδυσης του νέου συγκροτήματος κατεργασίας νάφθας. Η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλει, μεταξύ άλλων και στην αύξηση παραγωγής βενζινών με υψηλή προστιθέμενη αξία. Το εν λόγω project έχει προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και έως τώρα έχει απορροφήσει επενδυτικά κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ.

-Τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση  επενδύσεων στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-Τα 39,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν σε κεφάλαιο κίνησης.

Τα 3,6 εκατ. ευρώ, αφορούν κόστη συνεπαγόμενα των δαπανών έκδοσης του ομολόγου.

Το νέο επταετές ομόλογο της Motor Oil έχει προγραμματιστεί να εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο την ερχόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η «ALPHA BANK Α.Ε.» και η «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ», ως Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της Δημόσιας Προσφοράς για την έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου και την εισαγωγή των Ομολογιών εκδόσεως της εταιρείας «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ Α.Ε.» (η «Εταιρεία») προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς στις 19.03.2021, ανακοινώνουν, σύμφωνα με το άρθρο 17 παρ. 2 του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ότι διατέθηκαν συνολικά 200.000 άυλες κοινές ανώνυμες ομολογίες της Εταιρείας με ονομαστική αξία €1.000 εκάστη (οι «Ομολογίες») με αποτέλεσμα την άντληση κεφαλαίων ύψους €200 εκατ.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε €1.019,31 εκατ., σημειώνοντας υπερκάλυψη της Έκδοσης κατά 5,1 φορές.

Η τιμή διάθεσης των Ομολογιών έχει προσδιοριστεί στο άρτιο, ήτοι €1.000 ανά Ομολογία.

Η τελική απόδοση των Ομολογιών ορίστηκε σε 1,90% και το επιτόκιο των Ομολογιών σε 1,90% ετησίως.

Οι Ομολογίες κατανεμήθηκαν ως εξής: α) 147.000 Ομολογίες (73,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και β) 53.000 Ομολογίες (26,5% επί του συνόλου των εκδοθεισών Ομολογιών) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.