ESM: Εγκρίθηκε η δόση 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

ESM: Εγκρίθηκε η δόση 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Tην τέταρτη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), με τον επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, να υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για να βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, αρκεί η κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και την επακόλουθη έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου Συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM. Η δόση θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, την αποπληρωμή εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τη δημιουργία ενός κεφαλαιακού «μαξιλαριού». 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ESM ενέκρινε την πρώτη δόση ύψους €5,7 δισ., η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί αύριο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης εγκρίθηκε επίσης μια τροποποίηση της συμφωνίας χρηματοδοτικής βοήθειας (FFA), σύμφωνα με την οποία η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (HCAP) προστίθεται ως συμβαλλόμενο μέρος στην FFA, μόλις υπογραφεί η αναθεωρημένη συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, κ. Klaus Regling, δήλωσε πως «η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου συνόλου μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν σημαντικές δράσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, της είσπραξης δημόσιων εσόδων, της φορολογικής πολιτικής και της επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Και πρόσθεσε ότι «η τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει και είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο του 2018, υπό τον όρο ότι οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από την ελληνική κυβέρνηση».

Την έγκριση της τέταρτης δόσης χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno με δήλωσή του στο Twitter. «Ένα μεγάλο μέρος των κεφαλαίων θα εισέλθουν στην ελληνική οικονομία και θα βοηθήσουν την Ελλάδα να χτίσει το μαξιλάρι ρευστότητας. Αυτά είναι καλά νέα» ανέφερε ο Μ. Centeno.

Από την πλευρά του ο Valdis Dombrovskis, καλωσόρισε την απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα θετικό δείγμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.

P. Moscovici: Οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν στις 21 Ιουνίου ή και λίγο αργότερα

«Για να ολοκληρωθεί εγκαίρως το πρόγραμμα, οι αποφάσεις θα ληφθούν θεωρητικά στις 21 Ιουνίου στο Eurogroup, ή ίσως λίγο αργότερα. Εν πάσει περιπτώσει η προθεσμία σήμερα, είναι η 21η Ιουνίου», σημείωσε ο P. Moscovici, επαναλαμβάνοντας ότι από την πλευρά των ελληνικών αρχών πρέπει να ολοκληρωθούν η «στρατηγική ανάπτυξης που θα πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες, που να προσαρμόζεται στα ελληνικά δεδομένα», η υιοθέτηση κάποιων προαπαιτούμενων τον Μάιο, και τέλος η συμφωνία για την «παρακολούθηση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος». 
?