ESM: Δεν βγήκε ούτε αυτήν την φορά  λευκός καπνός για τον διάδοχο του Ρέγκλινγκ

ESM: Δεν βγήκε ούτε αυτήν την φορά λευκός καπνός για τον διάδοχο του Ρέγκλινγκ

Μετά από αρκετούς μήνες προσπαθειών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέτυχαν και πάλι τη Δευτέρα να επιλέξουν νέο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης του μπλοκ, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι υπουργοί πρέπει να συμφωνήσουν για τον διάδοχο του Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος θα συνταξιοδοτηθεί τον Οκτώβριο, αφού ηγείται του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από τη δημιουργία του το 2012, εν μέσω της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ένας από τους τρεις υποψηφίους, ο Ιταλός Μάρκο Μπούτι, αποσύρθηκε πριν από τις κάλπες τη Δευτέρα, αλλά κανένας από τους άλλους δύο υποψηφίους δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να διοριστεί.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γραμένια,  και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο,  παραμένουν στην κούρσα. Η πιθανή απόφαση έχει πλέον αναβληθεί για τον Σεπτέμβριο, δήλωσε αξιωματούχος.

Οι υπουργοί είχαν ήδη αποτύχει να καταλήξουν σε συμβιβασμό τον Ιούνιο.  Ο Γκραμένια είναι διπλωμάτης καριέρας που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου για σχεδόν μια δεκαετία πριν παραιτηθεί στις αρχές του έτους. Έθεσε υποψηφιότητα δύο φορές για τη θέση του επικεφαλής του ισχυρού Eurogroup των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά έχασε και στις δύο περιπτώσεις από άλλους υποψηφίους. Ο Λεάο ήταν υπουργός Οικονομικών για περίπου δύο χρόνια μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, όταν αντικαταστάθηκε μετά τις γενικές εκλογές στην Πορτογαλία. Ο ESM είναι ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός δανεισμού έσχατης ανάγκης προς τις κυβερνήσεις, ο οποίος εκδίδει ομόλογα με εγγύηση και από τις 19 χώρες της ευρωζώνης. Έχει δανειοδοτική ικανότητα 500 δισ. ευρώ ενώ μπορεί να επεκτείνει προληπτικά πιστωτικά όρια στις κυβερνήσεις προτού χάσουν την πρόσβαση στις αγορές, να ανακεφαλαιοποιήσει απευθείας τις τράπεζες ή να δανείσει κυβερνήσεις για τον σκοπό αυτό και να αγοράσει κρατικά χρέη στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ESM προσφέρθηκε επίσης να δανείσει στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για δαπάνες που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη, αλλά καμία χώρα δεν χρησιμοποίησε αυτή την επιλογή.