Reuters: Πρόβλημα αν ξεπεράσει το ευρώ τα $1,20 - Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το QE

Reuters: Πρόβλημα αν ξεπεράσει το ευρώ τα $1,20 - Τον Σεπτέμβριο οι αποφάσεις για το QE

Η πλειοψηφία των οικονομολόγων που ερωτήθηκαν από το Reuters εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει γνωστές τις προθέσεις της για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. 

Συγκεκριμένα, Σεπτέμβριο «ψηφίζουν» οι 28 από τους 50 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, η οποία διεξήχθη στο διάστημα 7-9 Αυγούστου. 15 θεωρούν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων υποστηρίζει ότι αυτό θα συμβεί στις αρχές του 2018. 

«Πιστεύουμε ότι το ΔΣ θα δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του αναφορικά με τ τι θα κάνει μετά το τέλος του έτους τον Σεπτέμβριο ή πιθανόν τον Οκτώβριο, αφήνοντας για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου τις λεπτομέρειες, όπως η ακριβής αναπροσαρμογή του ποσού των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Elwin De Groot, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της Rabobank.

Η αναθεώρηση του προγράμματος QE φαίνεται πως θα επισπευστεί εξαιτίας των καλών στοιχείων που αφορούν στην ανάπτυξη της ευρωζώνης. Οι τελευταίες προβλέψεις του Reuters κάνουν λόγο για ρυθμό της τάξης του 2% για φέτος, που είναι και ο υψηλότερος εδώ και δύο και πλέον έτη. Όσο για τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,5% για φέτος και στο 1,4% για το 2018, έναντι στόχου 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ - αυτό, όμως, δεν θεωρείται ικανό να λειτουργήσει αρνητικά στομ προγραμματισμό της ΕΚΤ για αναθεώρηση του προγράμματος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι 30 από τους 43 οικονομολόγους που απάντησαν στο ερώτημα το οποίο αφορούσε την ενίσχυση του ευρώ και τις πιθανές επιπτώσεις της, απάντησε ότι δεν θεωρεί πως η εξέλιξη αυτή πλήττει τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρωζώνης. «Η ανατίμηση που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα δεν είναι ικανή να εκτροχιάσει το τρένο της οικονομικής ανάκαμψης. Στην περίπτωση όμως που η τάση αυτή συνεχιστεί και ξεπεραστεί το 1,20 δολάρια ανά ευρώ -κάτι που δεν αναμένουμε- τότε το ισοζύγιο του ρίσκου θα αλλάξει εμφανώς», είπε ο Elmar Voelker, αναλυτής στην LBBW.