Επισιτιστική κρίση: Ουρές στις αμερικανικές τράπεζες τροφίμων

Επισιτιστική κρίση: Ουρές στις αμερικανικές τράπεζες τροφίμων

Έξω από την τράπεζα τροφίμων St. Mary’s στο Φίνιξ στοιχίζονται καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα σε πολλές λωρίδες. Μέσα στα αυτοκίνητα αυτά, κάτω από τον καυτό ήλιο, δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι απαραίτητα άποροι και άνεργοι. Μεταξύ όσων περιμένουν για το κιβώτιο με κάποια βασικά  τρόφιμα όπως κονσέρβες με φασόλια, φυστικοβούτυρο, ρύζι και ζαρζαβατικά ή κρέας που κάνουν δωρεά κατά καιρούς κάποιες τοπικές επιχειρήσεις, είναι και άνθρωποι που έχουν δουλειά με μισθό όμως που δεν μπορεί να ισοσταθμίσει  την επιβάρυνση του πληθωρισμού.

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση βρίσκεται σε πρωτοφανή επίπεδα, με περίπου 276 εκατoμμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και τουλάχιστον τρεις χώρες να κινδυνεύουν από λιμό. Με τις τιμές των τροφίμων να εκτινάσσονται στα ύψη, τις αλυσίδες εφοδιασμού να διαταράσσονται και τον πόλεμο στην Ουκρανία να εμποδίζει την πρόσβαση σε ζωτικά αποθέματα, οι ειδικοί φοβούνται ότι η κρίση μπορεί να μεγαλώσει.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από οξεία ή μετριασμένη διατροφική ανασφάλεια κάποια στιγμή το 2021, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή τροφή ή αντιμετώπισαν δυσκολίες να τραφούν κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων. Στην πλειονότητά τους, ζουν σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα στην Ασία και στην Αφρική.

Δεν ζουν όμως μόνο εκεί, όπως αποδεικνύει η εκτόξευση στη ζήτηση βοήθειας από τράπεζες τροφίμων στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός έχει φτάσει σε υψηλό 40ετίας ενώ οι τιμές των καυσίμων βρίσκονται σε αυξητική τροχιά από τον Απρίλιο του 2020, με το μέσο κόστος του γαλονιού καυσίμου τον Ιούνιο να φτάνει στη χώρα τον Ιούνιο τα 5 δολάρια. Παράλληλα, τα ραγδαία αυξανόμενα ενοίκια και το τέλος των επιδομάτων για την πανδημία έχουν επίσης αποσταθεροποιήσει τα οικονομικά πολλών νοικοκυριών.

Γείτονες μ’ ένα αυτοκίνητο για να μοιραστούν τα καύσιμα

Η Τομασίνα Τζον, που περιμένει στην ουρά με το αυτοκίνητο της δεν είχε χρειαστεί στο παρελθόν ποτέ να απευθυνθεί σε τράπεζα τροφίμων επειδή ο σύζυγος της που εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο, μπορούσε άνετα να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την ίδια και τα τέσσερα τους παιδιά.

«Τώρα πια όμως είναι πραγματικά αδύνατο να τα βγάλουμε πέρα χωρίς κάποια βοήθεια», δηλώνει στο Associated Press μαζί με τον γείτονα της με τον οποίο πήγαν μαζί για να μοιραστούν το κόστος του καυσίμου.

Ένας στους 6 Αμερικανούς βασίζονταν σε τράπεζες τροφίμων για να επιβιώσουν την περασμένη χρονιά, δηλαδή 53 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύγκριση με 40 εκατομμύρια πριν την πανδημία, σύμφωνα με το Bloomberg  που αναφέρει ότι οι τιμές των λαχανικών έχουν αυξηθεί κατά 12% τον τελευταίο χρόνο, η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1979.

Οι υπεύθυνοι του Feeding America αναφέρουν ότι δεν έχουν ακόμα τα στοιχεία για το δεύτερο τέταρτο της χρονιάς, αλλά από αυτά που τους αναφέρονται από όλες τις τράπεζες τροφίμων στις ΗΠΑ, η αύξηση στα αιτήματα για τρόφιμα έχει εκτοξευτεί.

Μόνο στο Φίνιξ το κέντρο διένειμε πακέτα τροφίμων σε 4.271 οικογένειες την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου, αριθμός που ισοδυναμεί με αύξηση 78% καθώς την ίδια εβδομάδα πέρυσι  εξυπηρετούνταν 2.396 οικογένειες.

Μεγαλώνει η ζήτηση και στις ευρωπαϊκές τράπεζες τροφίμων

Αυτή η τάση καταγράφεται και στην Ευρώπη. Φέτος το Μάρτιο στην Βρετανία, εν μέσω εκτόξευσης των λογαριασμών ενέργειας, 6,7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν καταφύγει ήδη σε τράπεζα τροφίμων ή κάποια φιλανθρωπική οργάνωση για να τους βοηθήσει με τον άρτον τον επιούσιον. Σύμφωνα με το BBC, επιπλέον 9,9 εκατομμύρια στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή πάνω από ένας στους πέντε που απάντησαν σε σχετική έρευνα, ανέφεραν ότι για λόγους οικονομίας παρέλειπαν ένα γεύμα ή μείωναν τις μερίδες τους.

Το Trussell Trust, ο μεγαλύτερος τροφοδότης των τραπεζών τροφίμων στην Βρετανία παρακολουθεί από πρώτο χέρι την αγωνία των ανθρώπων που παλεύουν να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό καθημερινά και αυξάνει συνεχώς τα σημεία διανομής. Αυτή η κατάσταση ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ του BBC, συνδυάζεται με μεγάλη μείωση της ανεργίας. Αυτό αρχικά φαντάζει οξύμωρο, αλλά δεν είναι. 

Πράγματι, την δεκαετία μέχρι το 2020, τέσσερα εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι βρήκαν δουλειά στη Βρετανία με το ποσοστό των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας να ανέρχεται στο 76,6% του πληθυσμού. Δουλειά όμως με τι μισθό; Με μισθό που τα  τελευταία είκοσι χρόνια δεν έχει αυξηθεί ιδιαίτερα οπότε όσοι δεν έχουν επαρκείς οικονομίες δεν μπορούν να διαχειριστούν τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές, όπως εξηγεί το σχετικό ρεπορτάζ. 

Σύμφωνα με πρόσφατο σχετικό ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, και στην Γαλλία έχει καταγραφεί αύξηση 4% στις τράπεζες τροφίμων το πρώτο τρίμηνο του 2022. Συγκεκριμένα, οκτώ στους δέκα έχουν αυξήσει τη συχνότητα που ζητούν βοήθεια για να συμπληρώνουν τις διατροφικές τους ανάγκες σύμφωνα με έρευνα της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τραπεζών Τροφίμων.

Ειδικά οι οικογένειες με παιδιά έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την αύξηση των τιμών, επισημαίνει η ομοσπονδία. Σε έρευνα τους προκύπτει ότι ο πληθωρισμός προκάλεσε αύξηση των δαπανών για την διατροφή  κατά 60% για οικογένειες με παιδί και κατά 40% για όσους ζουν μόνοι. Έτσι αναγκάστηκαν να μειώσουν τα έξοδα που έκαναν για την θέρμανση (57%), για τα καύσιμα (53%), για τον ρουχισμό (78%) και για την διασκέδαση (67%). Όταν ζητούν βοήθεια από τις τράπεζες τροφίμων, το 90% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι επιθυμούν πρόσβαση σε φρούτα, λαχανικά και κρέας και 80% σε αμυλώδη και γαλακτοκομικά.

«Το να ταΐζεις τους πεινασμένους είναι επένδυση στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε πρόσφατα ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος έχει τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επειδή επιδεινώνει ραγδαία την επισιτιστική κρίση. Αν δεν συμβεί αυτό, είναι να αναρωτιέται κανείς πόσες τράπεζες τροφίμων θα πρέπει να υπάρχουν στον κόσμο για να μην γίνει η πείνα πυροκροτητής παγκόσμιας κοινωνικής ανάφλεξης.