Επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Με αντίποινα απειλεί η Κίνα

Επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ - Με αντίποινα απειλεί η Κίνα

Επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σκοπεύει να προτείνει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγόμενα αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων που παράγονται στην Κίνα, ενώ μια ανακοίνωση επ'' αυτού αναμένεται να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας, δήλωσε πηγή ενήμερη για τα σχέδιά της την Τρίτη.

Αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα επεδίωκε να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 10% σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκ. δολαρίων.

Σημειώνεται, ότι εκπρόσωποι του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν και του Κινέζου αντιπροέδρου Λιου, λέγεται ότι συζητούν ιδιωτικά καθώς επιδιώκουν να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές.

Σε απάντηση της, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ανταποδώσει εάν οι ΗΠΑ λάβουν περαιτέρω μέτρα που παρεμποδίζουν το εμπόριο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η αμερικανική πίεση στο εμπόριο δεν θα λειτουργήσει και ότι το Πεκίνο ήταν ανέκαθεν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των εμπορικών ζητημάτων.

Η αύξηση του επιπέδου των δασμών στο 25% θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει την προτεινόμενη αύξηση του δασμολογικού συντελεστή ή αν η αλλαγή τους θα άλλαζε τις προθεσμίες που είχαν οριστεί για την περίοδο των σχολίων πριν από την εφαρμογή.

Υπενθυμίζεται, ότι στις αρχές Ιουλίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισ. δολαρίων, ενώ το Πεκίνο ανταποκρίθηκε με αντίστοιχα αντίποινα για το ίδιο ποσό των αμερικανικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να επιβάλει επίσης δασμούς σε επιπλέον προϊόντα αξίας 16 δισ. δολαρίων τις ερχόμενες εβδομάδες και προειδοποίησε ότι μπορεί τελικά να τους εφαρμόσει σε αγαθά αξίας πάνω από μισό δισεκατομμύριο δολάρια.

Ο κατάλογος με τα προϊόντα αξίας 200. δισ. δολαρίων που σκοπεύει ο Τραμπ να τιμολογήσει- ο οποίος περιλαμβάνει επίσης τα κινέζικα ψάρια τυλάπια, τα τυπωμένα κυκλώματα και τα προϊόντα φωτισμού - θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους καταναλωτές από ότι οι προηγούμενες λίστες.

Φωτογραφία AP