Επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων και «Γέφυρα 2» φέρνει η Κυβέρνηση

Επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων και «Γέφυρα 2» φέρνει η Κυβέρνηση

Ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα επιδότησης τόκων αλλά και η «Γέφυρα 2», μετά την έγκριση χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού προγράμματος ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού.

Στόχος του Οικονομικού επιτελείου είναι να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον τραπεζικό δανεισμό. Με την ενεργοποίηση του πρώτου προγράμματος το Δημόσιο θα επιδοτήσει του τόκους ενήμερων δανείων για τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει μία πιο ομαλή μετάβαση και για τα δάνεια που είχαν ενταχθεί σε καθεστώς αναστολής δόσης στην κανονικότητα, καθώς οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν μετά το τη λήξη του μορατόριουμ να καταβάλλουν μειωμένη δόση.

Παράλληλα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου έως τις 15 Μαρτίου να ψηφιστεί ο Νόμος για τη «Γέφυρα 2», έτσι ώστε στις αρχές Απριλίου να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η περίοδος υποβολής προτάσεων θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου και στο διάστημα αυτό ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και έχουν λάβει επιχειρηματικό δάνειο θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις προκειμένου να ενισχυθούν με κρατική επιδότηση για τις δόσεις του δανείου τους.

Όπως έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ο σχεδιασμός προβλέπει την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν στο 90% της δόσης. Παράλληλα στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις τράπεζες, με μικρότερο ωστόσο ποσοστό επιδότησης (80%) προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Η επιδότηση θα καλύπτει τόσο το κεφάλαιο όσο και τους τόκους του δανείου. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά.

Προκειμένου να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει αποδεδειγμένα να έχει πληγεί από τον κορονοϊό. Απόδειξη προς τούτο αποτελεί η μείωση των εσόδων της σε ποσοστό 20% για το 2020 σε σχέση με τα έσοδα που είχαν το 2019 ενώ δεν θα πρέπει να έχουν λάβει βοήθεια από άλλα προγράμματα επιδότησης μεγαλύτερη των 1,6 εκατ ευρώ μετά την αναθεώρηση του προσωρινού πλαισίου. Επίσης, δεν θα πρέπει το οφειλόμενο ποσό να είναι εγγυημένο από το Ελληνικό Δημόσιο.

Ο χρονικός ορίζοντας της επιδότησης θα ακολουθήσει τα πρότυπα του προηγούμενου προγράμματος. Κατά συνέπεια η επιδότηση από το Δημόσιο θα φθάνει τους 8 μήνες .. Αφορά δε επιχειρηματικά δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά καθώς και , δάνεια που είναι σε καθυστέρηση και καταγγελμένα δάνεια στις 31-12-2020. Η περίμετρος που θα καλύψει το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα» εκτιμάται ότι θα φθάσει τους 150.000 δανειολήπτες, με συνολικό ανεξόφλητο 40 – 50 δις ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της επιδότησης για πράσινα δάνεια που εξυπηρετούνται η μηνιαία κρατική επιδότηση θα διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε έως 600 ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, για επιχειρήσεις με τζίρο 10 εκατομμύρια σε έως 50.000 ευρώ και για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 50 εκατομμύρια ευρώ θα ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Όσον αφορά το πρόγραμμα που εγκρίθηκε χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα είναι ανοικτό σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς. Αποτελεί στην ουσία συνέχεια του προγράμματος που έληξε στις 30/6/2020 έχοντας εξυπηρετήσει περίπου 180.000 αιτήσεις. Για το νέο πρόγραμμα αναμένεται να εκδοθεί απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για την κάλυψη των τόκων που πληρώνουν οι επιχειρηματίες στα δάνειά τους. Η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και θα θα καλύπτει ποσό ίσο με τους συμβατικούς τόκους του πρώτου τριμήνου του έτους .