Επίδειξη δύναμης από τον ΟΤΕ – Έξι φορές υπερκάλυψη του ομολόγου

Επίδειξη δύναμης από τον ΟΤΕ – Έξι φορές υπερκάλυψη του ομολόγου

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκεται στην καλύτερη – χρηματοοικονομικά, διαρθρωτικά και επιχειρησιακά – φάση της ιστορίας του, ο όμιλος ΟΤΕ έκανε επίδειξη δύναμης, βγαίνοντας με συνοπτικές διαδικασίες με έκδοση ομολόγου το οποίο υπερκαλύφθηκε έξι φορές!

Πιο αναλυτικά, ο ΟΤΕ βγήκε στις αγορές με στόχο την έκδοση ομολόγου έως 350 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη το απόγευμα έκλεισε το βιβλίο προσφορών, με την έκδοση να είναι άκρως επιτυχημένη. Υπήρξαν προσφορές που έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή έξι φορές πάνω από τα κεφάλαια που ζητούσε ο όμιλος, ενώ τελικώς η έκδοση έκλεισε στα 400 εκατ. ευρώ, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,35%!

Και όλα αυτά, παρ'' ότι στην αρχική στόχευση, το κουπόνι αναμένονταν να διαμορφωθεί στο 2,70% με 2,75%!

Σε μια συγκυρία που τόσο διαταραγμένη διεθνώς, με τη χώρα να πασχίζει να επανέλθει στη λεγόμενη... κανονικότητα και τις περισσότερες ελληνικές εταιρείες εν πολλοίς αποκλεισμένες από τη διεθνή ρευστότητα, το αποτέλεσμα που πέτυχε ο ΟΤΕ είναι επίδειξη δύναμης.

Σκοπός του οργανισμού είναι να κατεβάσει – γενικότερα – το μέσο «κόστος» δανεισμού του και σ'' αυτή τη διαδικασία είναι όλα τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το ομόλογο στοχεύει να αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενο ομόλογο, λήξης τον Φεβρουάριο του 2019 και με κουπόνι 4,375%.

Το νέο ομόλογο είναι τετραετούς έκδοσης (δηλαδή έως το 2022), ενώ η έκδοση έγινε μέσω της ΟΤΕ PLC, της θυγατρικής εταιρείας που έχει υπό τη «δικαιοδοσία» της όλα τα δάνεια του ομίλου.  Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τίτλος έχει αξιολόγηση «ΒΒ» με θετικό outlook από την S&P, ενώ οι ομολογίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στην αγορά του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου.

Από χθες έλαβαν χώρα road show σε Λονδίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις Deutsche Βank και Morgan Stanley στις οποίες είχε ανατεθεί η το «τρέξιμο» της διαδικασίας.

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ και η μείωση του δανεισμού

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ από μια βαθιά κομματική και κρατική «μηχανή» εξυπηρετήσεων κομμάτων και πελατειακών σχέσεων (βλέπε αθρόους διορισμούς) σε έναν σύγχρονο ανταγωνιστικό όμιλο με εξαιρετικές επιδόσεις από τους πλέον συμπαγείς στην Ευρώπη, είναι επίτευγμα, παράδειγμα και παρακαταθήκη.

Είναι παράδειγμα και παρακαταθήκη του πως μπορεί μια εταιρεία – παρ'' ότι τη «δέρνουν» όλες οι αρρώστιες του κρατικού μηχανισμού - να μετατραπεί σε μια καλοδουλεμένη μηχανή παροχής ανταγωνιστικών υπηρεσιών, σε έναν τομέα υψηλών απαιτήσεων.  

Νοικοκύρεμα δανεισμού, εκσυγχρονισμός δικτύου με διαρκείς επενδύσεις, αφομοίωση σ'' όλη τη διάρθρωση και λειτουργία της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας, αλλά κυρίως, επένδυση στο κυριότερο ατού – αυτό του προσωπικού του, ο ΟΤΕ έφτασε στο σημείο να θεωρείται μια από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου του στην Ευρώπη.

Αρχής γενομένης από τη διοίκηση Βουρλούμη όπου έγιναν οι πρώτες σημαντικές «επαναστάσεις» και άνοιξαν οι δρόμοι για τη νέα εποχή στον όμιλο, η διοίκηση Μιχάλη Τσαμάζ έχει πετύχει εξαιρετικά αποτελέσματα, επιχειρησιακά και χρηματοοικονομικά.

Ο όμιλος έχει μετασχηματιστεί την τελευταία δεκαετία, πετυχαίνοντας μείωση δανεισμού από τα 4,3 δισ. ευρώ το 2010, σε περίπου 650 εκατ. ευρώ σήμερα. Βεβαίως, μέρος αυτής της μείωσης επιτεύχθηκε μέσω της πώλησης θυγατρικών και assets στη ΝΑ Ευρώπη, όμως, ο κύριος όγκος μείωσης δανεισμού προήλθε από το γενικότερο χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό νοικοκύρεμα. Άλλωστε, από το 2010 έως σήμερα, υπήρξε μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 30%!

Παράλληλα, ο ΟΤΕ αποτελεί το μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή στη χώρα τα τελευταία χρόνια, ενώ έως το 2022 δρομολογούνται επενδύσεις 2 δισ. ευρώ, σε δίκτυα νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας και οπτικές ίνες.