Επιβεβαίωσε η Monte dei Paschi το «όχι» της ΕΚΤ για παράταση χρόνου

Επιβεβαίωσε η Monte dei Paschi το «όχι» της ΕΚΤ για παράταση χρόνου

Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), απέρριψε το αίτημά της για παράταση χρόνου προκειμένου να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε παράταση τριών εβδομάδων ως τις 20 Ιανουαρίου, ούτως ώστε να αντλήσει κεφάλαια 5 δις. δολαρίων, επικαλούμενη την πολιτική αναταραχή μετά τη παραίτηση του πρωθυπουργού Matteo Renzi στον απόηχο του δημοψηφίσματος στις 4 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Monte dei Paschi, η ΕΚΤ απάντησε ότι μια τέτοια καθυστέρηση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση σχετικά με τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή της βάση.

Επιπλέον, η ΕΚΤ ανέφερε ότι θεωρεί ότι η αναβολή της συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον Ιανουάριο δεν θα εγγυάτο μια πιο ευνοϊκή κατάσταση στις αγορές.

Σήμερα, Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συναντάται προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση και να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις του. Δύο πηγές, ανέφεραν στο Reuters, ότι η έκβαση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου είναι αβέβαιη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Paolo Gentiloni, ενδεχομένως τις προσεχείς ημέρες υπογράψει ένα διάταγμα για τη στήριξη της τράπεζας.