Επιβεβαιώνουν τα ΕΛΠΕ έξοδο στις αγορές

Επιβεβαιώνουν τα ΕΛΠΕ έξοδο στις αγορές

Του Γιώργου Φιντικάκη

Έξοδο στις αγορές εξετάζουν τα ΕΛΠΕ με έκδοση ευρωομολόγου, ωστόσο το τάιμινγκ παραμένει άγνωστο και πολλά θα κροθούν από τις εξελίξεις στον Περσικό.

Σε ανακοίνωσή τους στο χρηματιστήριο, επιβεβαιώνουν ότι επιδιώκουν να βγουν προσεχώς στις αγορές, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο δανεισμό, ωστόσο προσθέτουν ότι προς το παρόν δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζονται σενάρια για έκδοση της τάξης 300 εκατ ευρώ, και για τον λόγο αυτό τις τελευταίες ημέρες διεξάγονται συναντήσεις με τράπεζες και πιθανούς επενδυτές, δηλαδή funds που θα επιλέξουν να τοποθετήσουν κεφάλαια.

Το ύψος του επιτοκίου θα εξαρτηθεί από την ζήτηση, η οποία με την σειρά της μπορεί να επηρεαστεί από ένα παράγοντα αβεβαιότητας που υπάρχει αυτή την στιγμή σε διεθνές επίπεδο, ικανό να επηρεάσει διυλιστηριακούς ομίλους όπως τα ΕΛΠΕ, και δεν είναι άλλος, από τις εξελίξεις στον Περσικό. Το σκεπτικό είναι ότι μια τυχόν αναζοπύρωση της έντασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση για την έκδοση. Τα παραπάνω θα μπορούσαν να μεταθέσουν την επικείμενη απόφαση προς τα πίσω.

Το ίδιο άλλωστε ισχύει και ως προς την πώληση μέρους του ποσοστού 35% που έχει το Δημόσιο στην εταιρεία. Πηγές του ΥΠΕΝ έστειλαν χθες το μήνυμα ότι η πώληση “θα πρέπει να επιλεγεί στην κατάλληλη διεθνή οικονομική συγκυρία”, όπως επίσης ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, δηλαδή αν αυτή θα γίνει μέσω χρηματιστηρίου ή μέσω διαγωνισμού.

Στην ανακοίνωση τους προς το χρηματιστήριο, τα ΕΛΠΕ αναφέρουν ότι το σχέδιο εξόδου στις αγορές, αφορά αναχρηματοδότηση υφισταμένων δανειακών υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης και πιθανής εξαγοράς μέρους του ομολόγου λήξεως 14/10/2021 μέσω δημόσιας πρότασης, καθώς και τη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου.

Την συγκεκριμένη κίνηση για την οποία πάντως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμία οριστική απόφαση, η εταιρεία την είχε προαναγγείλει κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, στις 29 Αυγούστου. Τότε έκανε λόγο για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας ομολογιακής έκδοση εντός του έτους, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς.

"Στο πλαίσιο του χρηματοοικονομικού του σχεδιασμού για αριστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και δεδομένης της βελτίωσης των συνθηκών στις κεφαλαιαγορές και της απόδοσης των υφιστάμενων ομολογιών του, ο όμιλος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας ομολογιακής έκδοσης εντός του 2019, αναλόγως συνθηκών αγοράς", ανέφερε χαρακτηριστικά εκείνη η ανακοίνωση.

Της σημερινής ανακοίνωσης των ΕΛΠΕ είχε προηγηθεί παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν την εταιρεία να βρίσκεται ένα βήμα πριν την έκδοση ευρωομολόγου. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες ημέρες που η ΕΚ παρεμβαίνει, ζητώντας από την εταιρεία να εκδώσει ανακοίνωση έπειτα από δημοσιεύματα. Η προηγούμενη ήταν την περασμένη εβδομάδα, όταν τα ΕΛΠΕ είχαν διαψεύσει δημοσιεύματα πως όχι μόνο έχει αποφασιστεί η διάθεση μέρους του ποσοστού 35% του Δημοσίου μέσω χρηματιστηρίου, αλλά και ότι έχει καθοριστεί η ακριβής τιμή, μέχρι και η έκπτωση (discount).