Έπεσαν οι υπογραφές «στα ψάρια» – Στο Amerra, Νηρέας και Σελόντα

Έπεσαν οι υπογραφές «στα ψάρια» – Στο Amerra, Νηρέας και Σελόντα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα μακροχρόνιο σίριαλ και ουσιαστικά η πρώτη γενναία αναδιάρθρωση επιχειρηματικών ομίλων που «πνίγονται» από δανεισμό, έλαβε τέλος, καθώς την Τετάρτη το πρωί «έπεσαν» οι υπογραφές για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα στο επενδυτικό σχήμα που ηγείται το αμερικανικό fund Amerra Capital Management.

Πρόκειται για την επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Liberal που πρώτο στις 7 Μαρτίου 2018 είχε αναφέρει σχετικά ότι στο επενδυτικό fund Amerra «κατοχυρώνονται» οι δύο ελληνικοί όμιλοι ιχθυοκαλλιεργειών, δεδομένου ότι υπερίσχυσε του Diorasis International,

Θυμίζουμε ότι το fund Amerra Capital Management έχει ήδη ισχυρή παρουσία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών της χώρας μας έχοντας εξαγοράσει την Ανδρομέδα, οπότε πλέον γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο στη χώρα, αλλά και διεθνώς ελέγχοντας πλέον ομίλους με ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Πάντως η συμφωνία θα πρέπει να περάσει και από την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που πιθανότατα θα απαιτήσει αρκετούς μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν υποδείξεις για μερικό περιορισμό της δεσπόζουσας θέσης. Άλλωστε, έχοντας Ανδρομέδα, Νηρέα και Σελόντα, το επενδυτικό σχήμα είναι αρκετά κοντά στο να θεωρηθεί ότι έχει δεσπόζουσα θέση...

Η επίσημη ανακοίνωση

Την Τετάρτη το απόγευμα ο όμιλος Ανδρομέδα προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το deal, σημειώνοντας «πως ανακοινώνεται σήμερα η συμφωνία εξαγοράς, υπό την αίρεση της έγκρισης από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, του πλειοψηφικού μεριδίου μετοχών των δύο ευρωπαϊκών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας (που δραστηριοποιούνται κυρίως στην τσιπούρα και στο λαβράκι):

ΝΗΡΕΑΣ ΑΕ και ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ. Η συναλλαγή περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Mubadala Investment Company στο επενδυτικό σχήμα, μαζί με την AMERRA Capital Management LLC (κύριος μέτοχος του Ομίλου Andromeda).

Ο Thor Talseth, Διευθύνων Σύμβουλος της AMERRA Capital Management LLC και Πρόεδρος του Ομίλου Andromeda, δήλωσε: «Με έμφαση σε επενδύσεις στην ιχθυοκαλλιέργεια και την Αγροτική Οικονομία, είμαστε ενθουσιασμένοι από τις συνέργειες που μπορούν να δημιουργηθούν μεταξύ αυτών των εταιρειών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά αυτή θα προσδώσει σημαντική αξία αξιοποιώντας τα μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα».

Ο Elham Al Qasim, Διευθυντής Αγροτικού Τομέα στη Mubadala Investment Company, σχολίασε: «Η Mubadala αποφάσισε πέρυσι να ενδυναμώσει την παρουσία της στον αγροτικό τομέα, που είναι στρατηγικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και με σημαντικές προοπτικές για τη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας εξαιρετικά υποσχόμενος κλάδος και η χρήση νέων τεχνολογιών θα βελτιώσει την παραγωγικότητα και θα επιταχύνει την ανάπτυξη».

Ο Δημήτρης Βαλαχής, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Andromeda, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια νέα πολυεθνική εταιρεία που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, θα μοιραστούμε γνώση, εμπειρία και ανθρώπινους πόρους για να δημιουργήσουμε μια κορυφαία εταιρεία, που θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την κερδοφορία της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας».

Ποιο είναι το Amerra Capital και το Mubadala

Η Amerra Capital είναι μια ανεξάρτητη εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων που προσφέρει στρατηγικό κεφάλαιο σε επιχειρήσεις της Αγροτικής Οικονομίας στην Ευρώπη και την Αμερική. Διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο, τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε όλο τον αγροδιατροφικό τομέα.

Υποστηρίζεται από μακροπρόθεσμο θεσμικό κεφάλαιο με περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 2 δισ. δολαρίων, ενώ από την ίδρυσή το 2009 έως σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 3,5 δισ. δολάρια.

Η Mubadala επενδύει παγκοσμίως και διαχειρίζεται ενεργά ένα πολυποίκιλο χαρτοφυλάκιο, ώστε να αποδίδει βιώσιμη απόδοση στον μέτοχό της, την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι.

Το χαρτοφυλάκιο 127 δισ. δολαρίων της Mubadala εκτείνεται σε τέσσερις ηπείρους, επενδύοντας σε τομείς ετερόκλητους τομείς όπως αεροδιαστημική, επικοινωνίες, τα μέταλλα, εξορύξεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πετρέλαιο, αέριο, υγεία, ακίνητα, υπηρεσίες άμυνας, τεχνολογία φαρμάκων, αγροτοβιομηχανία κ.α.

Το Ανδρομέδα Group

Ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι ένας διαρκώς αναπτυσσόμενος όμιλος εταιρειών στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια. Διαθέτει έξι στρατηγικής τοποθεσίας παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, είναι ένας κορυφαίος παίκτης σε περισσότερες από 25 βασικές αγορές.

Ο Όμιλος Ανδρομέδα απασχολεί σήμερα συνολικά 640 άτομα (270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα). Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη που παράγει ο Όμιλος Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι και το φαγκρί.