Γ. Πλακιωτάκης: Επενδυτές σε δέκα λιμάνια και εθνική πολιτική στην κρουαζιέρα

Επενδυτές σε δέκα λιμάνια και εθνική πολιτική στην κρουαζιέρα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Αποφασισμένη να αξιοποιήσει στο έπακρο όλες τις μοναδικές δυνατότητες – γεωγραφικές και κλιματικές - που διαθέτει η χώρα τόσο στη διαχείριση της λιμενικής πολιτικής όσο και στη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την κρουαζιέρα είναι η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε χθες ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Εφοπλιστών και Κρουαζιερόπλοιων στον Πειραιά.

Μια χώρα που έχει την... ευλογία να διαθέτει 16.000 χιλιόμετρα ακτογραμμή (ευρισκόμενη στην 9η θέση παγκοσμίως), περίπου 6.000 νησιά και νησίδες, εκ των οποίων τα 117 κατοικημένα, φαινόμενο μοναδικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει σε κάθε τομέα του τουρισμού, των θαλάσσιων μεταφορών και της κρουαζιέρας τα προσεχή χρόνια, αν υλοποιήσει τις απαραίτητες υποδομές και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση που έγινε στο πλοίο Celestyal Crystal, ανακοίνωσε την αλλαγή του τρόπου λιμενικής διακυβέρνησης, με την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας μέσα στο 2020.

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κρουαζιέρα, τονίζοντας πως «ο κλάδος της κρουαζιέρας είναι εξωστρεφής και από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον με την επαναλειτουργία της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας».

Συνεχίζοντας επισήμανε πως «στόχος είναι να δημιουργηθεί μία εθνική στρατηγική για τον κλάδο, στον οποίο δημιουργώντας ένα πλαίσιο θα ενσωματώσει όλα τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής, της χωροταξίας, του περιβάλλοντος και των υποδομών, ώστε απλά και πραγματικά να επιλύονται ζητήματα που αφορούν τους επισκέπτες κρουαζιέρας αλλά και βεβαίως των τοπικών κοινωνιών».

Τόνισε, ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας ήδη λειτουργούν τέσσερις θεματικές επιτροπές που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την εμπορική πολιτική, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή πολιτική, προκειμένου ο κλάδος της κρουαζιέρας να μπορεί να αναπτύσσεται και να λαμβάνει τα μηνύματα του διεθνούς περιβάλλοντος πάρα πολύ γρήγορα.

Ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και η ανάγκη αλλαγών

Αναφορικά με τη λιμενική πολιτική και την ολιστική προσέγγιση που επιχειρεί η κυβέρνηση, τόνισε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι στη χώρα μας διαχρονικά υπάρχουν διάφορα επίπεδα λιμενικής διακυβέρνησης, (οργανισμοί λιμένος, δημοτικά λιμενικά ταμεία, κρατικά λιμενικά ταμεία) και στο υπουργείο Ναυτιλίας μελετάμε την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας τους, διότι έχει αποδειχτεί διαχρονικά ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι αποδεκτό και επίσης δεν έχουμε αξιοποιήσει τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού ξεχωριστά».

Ο υπουργός τόνισε πως πέρα από τα μεγάλα λιμάνια υπάρχουν πολλά δημοτικά η κρατικά λιμενικά ταμεία που δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του τομέα της κρουαζιέρας. Συνάμα, συμπλήρωσε πως μέσα στο νέο έτος θα ξεκινήσουν οι διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των δέκα μεγάλων περιφερειακών λιμανιών της χώρας που σαφώς περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της κρουαζιέρας.

«Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και για τα δέκα μεγάλα λιμάνια και έχει γίνει ήδη μία πρώτη παρουσίαση από το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τους όρους βιωσιμότητας και αξιοποίησης τους και ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα υπάρξει θα προχωρήσουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς μέσα στο 2020», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης.

Επίσης υπογράμμισε ότι μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. εγκρίθηκε το νέο αναθεωρημένο master plan για το λιμάνι του Πειραιά που περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στο συγκεκριμένο κλάδο.

«Συνολικά 620 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται στις επενδύσεις στο πρώτο λιμάνι της χώρας κάτι που σαφώς θα αναβαθμίσει σημαντικά τον τομέα της κρουζιέρας», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας είναι ανάπτυξη του home porting (δηλαδή λιμάνια εκκίνησης - αφετηρίας αλλά και κατάληξης της κρουαζιέρας) για τα περισσότερα λιμάνια.

Τόνισε, ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας ήδη λειτουργούν τέσσερις θεματικές επιτροπές που έχουν να κάνουν με τις υποδομές, την εμπορική πολιτική, τις υποστηρικτικές υπηρεσίες αλλά και τη διεθνή ναυτιλιακή πολιτική, προκειμένου ο κλάδος της κρουαζιέρας να μπορεί να αναπτύσσεται και να λαμβάνει τα μηνύματα του διεθνούς περιβάλλοντος πάρα πολύ γρήγορα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είπε επίσης ότι «η Ελλάδα πλέον μπαίνει σε μία νέα φάση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής αύξησης των ρυθμών ανάπτυξης αποκατάστασης της μεσαίας τάξης, στήριξης των επενδύσεων και είναι κάτι που αναγνωρίζεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η Ελλάδα αλλάζει σελίδα».

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε ακόμα στο νέο σταθμό κρουαζιέρας και τις νέες υποδομές φιλοξενίας στο λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της επένδυσης της Cosco αλλά και στη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων με 4,4 εκατ. ευρώ 39 λιμανιών, ανάμεσα στα οποία είναι και κάποια λιμάνια κρουαζιέρας.

«Χρειάζεται σε αυτή τη χώρα επιτέλους να λειτουργήσουμε μεθοδικά, πρακτικά, απλά και με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδείξει ότι κινείται με αυτό τον τρόπο και μέσα στο 2020 θα έχουμε πολλά θετικά βήματα στον τομέα της κρουαζιέρας», κατέληξε ο κ. Πλακιωτάκης.

Ανταγωνιστικά λιμάνια

Σε εκδήλωση στην Πάτρα στις αρχές Δεκεμβρίου 2019, ο κ. Πλακιωτάκης είχε αναφερθεί στη λιμενική πολιτική, τονίζοντας πως «υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα λιμάνια μας και μάλιστα από μεγάλους παγκόσμιους λιμενικούς παρόχους, από μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της κρουαζιέρας, αλλά και στον χώρο του yachting».

Τότε είχε συμπληρώσει πως «η χώρα μας και τα λιμάνια μας οφείλουν να είναι ανταγωνιστικά, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο και σε επίπεδο ναυτιλίας, και για αυτό το λόγο θέσαμε ως βασική προτεραιότητα την αξιοποίηση των δέκα μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας μας».

Αναφερόμενος τότε στη διαδικασία που ακολουθείτε, είχε τονίσει πως «σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και μέσω μιας μελετητικής εταιρείας, μας έχουν παρουσιάσει τις δυνατότητες αξιοποίησης του κάθε λιμανιού ξεχωριστά, και εμείς απ' την πλευρά μας προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το δημόσιο συμφέρον, τις επενδύσεις και βέβαια θέσεις απασχόλησης. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η οικονομική αποτύπωση των στοιχείων του κάθε λιμένα ξεχωριστά, ενώ το τρίτο στάδιο θα είναι οι διεθνείς διαγωνισμοί».