Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τις εταιρείες ακινήτων

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ από τις εταιρείες ακινήτων

Τις υψηλότερες επενδύσεις της τελευταίας, ίσως, δεκαετίας δρομολογούν οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες ακινήτων της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες ακινήτων έχουν βγει στις αγορές μέσω έκδοσης ομολόγου, επιδιώκοντας να μεγεθυνθούν για να χρηματοδοτήσουν έναν πολύ μεγάλο όγκο επενδυτικού προγράμματος.

Η τελευταία «άφιξη» στο κλαμπ αυτού του είδους των εταιρειών περιλαμβάνει τη Noval, η οποία προχωράει στην έκδοση ομολόγου ύψους 120 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να χρηματοδοτήσει, μέσα στην επόμενη τριετία, το επενδυτικό της σχέδιο ύψους 316 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό κεφάλαια 231 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακατασκευή και αναβάθμιση κτιρίων που διαθέτει η εταιρεία στο κέντρο της Αθήνας, στο Μαρούσι (οικόπεδο πρώην Kodak), όπως και στην μετατροπή πρώην βιομηχανικών κτιρίων συνολικής επιφάνειας 22.200 τετραγωνικά μέτρα σε κτίρια logistics.

Επίσης, 85 εκατ. ευρώ (από τα 316 εκατ.) θα χρηματοδοτήσουν την απόκτηση νέων ακινήτων για τα οποία η Noval είτε βρίσκεται σε συζητήσεις είτε πραγματοποιεί due diligence. Από τα νέα αυτά deals θα έχει ενδιαφέρον εάν η Noval προχωρήσει σε αγορά οικοπέδων και σε ποια περιοχή για την ανάπτυξη κατοικιών, όπως κι αν αγοράσει ακίνητα με στόχο να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων. Να σημειώσουμε ότι η Noval είναι η πρώτη επενδυτική εταιρία που έχει εντάξει στη στρατηγική της την προσθήκη data centers στο χαρτοφυλάκιό της. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα η Noval θα κάνει γνωστό το εύρος της απόδοσης του ομολόγου της και θα ακολουθήσει από αύριο Τρίτη η έναρξη δημόσιας προσφοράς, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου. Σημειωτέον ότι η Noval έχει χαρτοφυλάκιο αξίας 387 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα διπλασιάσει τα επόμενα χρόνια.

H leader του κλάδου, η Prodea, που διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να μην σχεδιάζει «επίθεση» μέσω νέων επενδύσεων. H ΑΕΕΑΠ, που άντλησε το περασμένο καλοκαίρι ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ μέσω της ομολογιακής της έκδοσης, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 415 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

Η εισηγμένη εξετάζει ευκαιρίες στα γραφεία, τα logistics, τα ξενοδοχεία και τις πολυτελείς κατοικίες, ενώ μαζί με την Dimand συμμετέχει σε εμβληματικά έργα, όπως η ανακατασκευή του Πύργου στον Πειραιά και η μετατροπή του σε σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Επίσης, με στόχο την υλοποίηση επενδύσεων στα υψηλών προδιαγραφών οικιστικά ακίνητα και στη ανάπτυξη γης, η Prodea μαζί με την Invel Real Estate και τη Yoda Group, έχουν δημιουργήσει τον κοινό επενδυτικό βραχίονα MHV. H ΑΕΕΑΠ δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στις επενδύσεις σε χώρους logistics.

Η λίστα περιλαμβάνει και την Premia η οποία σχεδιάζει την έκδοση ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία με μεγαλομέτοχο τη σουηδική Sterner Stenhus επιδιώκει να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στα 500 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριών χρόνων και σε 1 δισ. ευρώ σε διάστημα πενταετίας. Η εταιρία επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στον κλάδο των logistics, τα εμπορικά ακίνητα (big-boxes), τα κτίρια κοινωνικού χαρακτήρα (φοιτητικές εστίες, σχολεία, γηροκομεία κ.λπ.) και κατοικίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Premia υπέγραψε με τη Dimand προσύμφωνο για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου εξυπηρετούμενων διαμερισμάτων (serviced apartments) στον Πειραιά (περιοχή Αγ. Διονυσίου).

Σημαντικά κεφάλαια επιδιώκει να επενδύσει στο real estate και η Trade Estates. Συγκεκριμένα, η θυγατρική του ομίλου Φουρλή που θα δραστηριοποιείται και στην ανάπτυξη ακινήτων, διαθέτει προς υλοποίηση έργα 250 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρίας είναι η αξία της αποτίμησης των ακινήτων της να ανέλθει σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Trade Estates αφορά το εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό, στην Λεωφ. Βουλιαγμένης, που έχει προϋπολογισμό 55 εκατ. ευρώ.