Επανέρχεται το «φάντασμα» του Grexit;

Επανέρχεται το «φάντασμα» του Grexit;

Το «φάντασμα» του Grexit είναι πιθανό να επιστρέψει, σύμφωνα με τον Γερμανό οικονομολόγο, Jens Bastian. Η πιθανή συμμετοχή του FDP στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας, προκαλεί φόβο στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος, διότι ο αρχηγός των Φιλελεύθερων, Christian Lindner, έχει χαρακτηρίσει κατά τον προεκλογικό αγώνα αποτυχημένη τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη πολιτική για τη διάσωση του ευρώ.

Με το αίτημα περί προσωρινής τουλάχιστον αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο έχουν διατυπώσει στο παρελθόν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι, «διαφαίνεται ξανά στον πολιτικό ορίζοντα της Αθήνας το “φάντασμα” του Grexit», σχολιάζει ο Jens Bastian στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο κ. Bastian, αναφέρει ως ενδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επιστροφή του σεναρίου του Grexit, τις πτωτικές τάσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου καθώς και την αρνητική αντίδραση των κεφαλαιαγορών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα εξαιτίας της ενδεχόμενης συμμετοχής του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ο γερμανός οικονομολόγος εκτιμά μεταξύ άλλων ότι «το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δε θα βρίσκεται πλέον σε πρώτη φάση στο πολιτικό προσκήνιο», ενώ ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «πόνταρε υπερβολικά μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στο λάθος άλογο. Θα ήταν καλύτερο για τον ίδιο να είχε τοποθετήσει στο προσκήνιο τη μεταρρυθμιστική του βούληση – για παράδειγμα στα θέματα της φοροαποφυγής, της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων και για στο πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η διαρκής διαρροή κεφαλαίων».