Ενότητα: Ο μύθος της καθαρής εξόδου αντικαταστάθηκε από μέτρα λιτότητας

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018, 14:29
-A +A

Στις 21 Ιουνίου 2018 κατέρρευσε ο μύθος της καθαρής εξόδου και αντικαταστάθηκε από μέτρα λιτότητας και ενισχυμένη εποπτεία δεκαετιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενότητα και τονίζει πως «αυτές οι συμφωνίες γίνονται και παρουσιάζονται σε εκδηλώσεις ντροπής ως επιτυχία γιατί αρκείται η Κυβέρνηση ιδεοληπτικά στη διάλυση της μεσαίας τάξης για να μπορεί να ασκεί την πολιτική της με μοίρασμα συσσιτίων και επιδομάτων».

«Η απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί τη συνέχιση των μνημονίων με άμεσα μέτρα διετίας που ξεπερνούν τα 5,1
δις € (συντάξεις-αφορολόγητο), υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% έως το 2060!! όταν άλλες, ακόμη και υπερχρεωμένες χώρες στο πλαίσιο του Μάαστριχτ μπορούν να έχουν ελλείμματα έως και 3% του ΑΕΠ», συνεχίζει.

Και αναφέρει «Πήραμε την επιμήκυνση που αφορά μόνο το 1/3 του χρέους. Δηλαδή η αποπληρωμή συνολικού ποσού 110 δις € (14 δισ. τόκοι, 96 δισ. κεφάλαιο) μετατίθεται για το 2032 αλλά παράλληλα η υποχρέωση εξυπηρέτησης θα επιβαρύνεται επιπρόσθετα με τόκους της δεκαετίας. 

Αυτό σημαίνει ότι το χρέος, με χειρότερους όρους, μεταφέρεται στην επόμενη γενιά. Χωρίς καν να διαπραγματευτεί η Κυβερνητική πλευρά πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων η μείωση του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης (Γαλλικό κλειδί για το χρέος)». 

Πιο ενδεικτικό της δυσκολίας καθαρής εξόδου στις αγορές είναι τα δάνεια των εταίρων ως ταμιακό απόθεμα (cashbuffer) για δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι η έξοδος θα είναι περιορισμένη τουλάχιστον για δύο χρόνια, δηλαδή έξοδος με μικρές εκδόσεις, απλά συμβολική.

Φυσικά οι όποιες μικρές παραχωρήσεις των δανειστών συνοδεύονται με δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση:

- Μείωση συντάξεων 3 δισ.

- Μείωση αφορολόγητου 2 δισ.

- Πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως 2022

- Νέα επιβάρυνση μέσω αναπροσαρμογών του ΕΝΦΙΑ

- Αλλαγή προσδιορισμού ποσοστών αναπηρίας

- Συμβολική αύξηση κατώτατου μισθού που θα διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα στην αγορά εργασίας

- Ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών

- Πώληση λιγνιτικών μονάδων ΔΕΗ

- Πώληση ΟΛΘ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ

- Παραχώρηση μαρίνας Αλίμου και Χίου-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 17/07/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα