Ενισχύεται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία 

Ενισχύεται το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία 

Το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία αναμένεται να ενισχυθεί στις αρχές του επόμενου έτους, στηριζόμενο στο ισχυρό οικονομικό outlook της εταιρείας και τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, ένδειξη πως η εγχώρια ζήτηση θα συνεχίσει να καθοδηγεί την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας ερευνών GfK, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος αναμένεται να αυξηθεί στις 9,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από τις 9,3 μονάδες το Δεκέμβριο, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal να μην αναμένουν μεταβολή του δείκτη.

«Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι στα μέσα Νοεμβρίου και η επακόλουθη αυξημένη τρομοκρατική απειλή στη Γερμανία δεν φαίνεται να επηρέασαν τους Γερμανούς καταναλωτές», αναφέρει η GfK.

Ωστόσο, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, η προσφυγική κρίση καθώς και η απόφαση της Γερμανίας να συμμετάσχει στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ενδεχομένως να προκαλέσουν διαταραχές στην κατανάλωση, επισήμανε η εταιρεία ερευνών.

Σημειώνεται πως η αύξηση του μελλοντικού δείκτη έρχεται έπειτα από τέσσερις μήνες μειώσεων.

Στα επιμέρους στοιχεία της GfK, ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ανήλθε στις 2,9 μονάδες το Δεκέμβριο από τις -5,3 μονάδες το Νοέμβριο. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν στις 50,8 μονάδες από τις 44,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης της πρόθεσης των καταναλωτών να κάνουν μεγαλύτερες αγορές ενισχύθηκε ελαφρώς στις 49 μονάδες.