Ενισχύεται το ευρώ καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Ενισχύεται το ευρώ καθώς η ΕΚΤ σχεδιάζει να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Στα υψηλότερα του επίπεδα μέσα σε ένα μήνα ανήλθε το ευρώ, ωστόσο οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν σήμερα καθώς στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να ξεκινήσουν τη συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα, η τιμή του ευρώ ενισχύεται κατά 0,35% στα 1.1832 δολάρια, ενώ το δολάριο χάνει κατά 0,25% στα 93.32 δολάρια.

Αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε τα επιτόκια των ΗΠΑ για δεύτερη φορά φέτος, δημιουργήθηκε διπλός κίνδυνος για τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια ετών εξαιρετικά χαμηλών δανειοληπτικών συνθηκών.

Όλοι οι τομείς του πανευρωπαϊκού δείκτη STOXX 600 κινήθηκαν σήμερα σε αρνητικό έδαφος, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε μετά την κίνηση της Fed, στη συνέχεια υποχώρησε στην Ασία και εξακολουθούσε να υποχωρεί καθώς το ευρώ αυξήθηκε πάνω από τα 1.1820 ευρώ πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

«Νομίζω ότι σημαντικό για τη Fed θα κάνει αυτές τις κινήσεις, γιατί αν δεν πρόκειται να τις κάνετε τώρα, πότε θα τις κάνετε», δήλωσε ο Κάλι Σάμρα, Ευρωπαίος διευθυντής διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.