Ένας «βίαιος» ψηφιακός μετασχηματισμός εν εξελίξει...

Ένας «βίαιος» ψηφιακός μετασχηματισμός εν εξελίξει...

Μπροστά σε έναν… βίαιο και εν πολλοίς αναγκαστικό ψηφιακό μετασχηματισμό βρίσκεται η χώρα μας, καθώς μέσα σε ελάχιστες εβδομάδες λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλουν τα μέτρα καραντίνας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν την εξ αποστάσεως εργασία, εταιρείες ανασυντάχθηκαν πάνω στα νέα δεδομένα και μια νέα πραγματικότητα δείχνει να ξεπροβάλει.

Ίσως αυτή η κρίση του κορονοϊού το… κέρδος που θα αφήσει στη χώρα μας, να είναι η μνημειώδης ψηφιακή προσαρμογή μεγάλου τμήματος του εν πολλοίς δυσκίνητου και γεμάτου γραφειοκρατία ελληνικού δημοσίου, με νέες ταχύτατες υπηρεσίες, που μειώνουν κόστη, κόπο και χρόνο και εν τέλει αναβαθμίζουν το επίπεδο της δημοκρατίας και της σχέσης πολιτείας και πολίτη.

Λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, παραδοσιακές λειτουργίες και διαδικασίες της οικονομίας αναμορφώνονται ώστε να προσαρμοστούν σε ψηφιακό και ιντερνετικό περιβάλλον.

Τηλεκπαίδευση, τηλεργασία, e-government, e-commerce, e-banking μπαίνουν στην αιχμή των νέων εξελίξεων, αλλάζοντας ένα παγιωμένο επί δεκαετίες status quo, «σπρώχνοντας» την Ελλάδα στο αύριο και στο να γίνει ανταγωνιστική και αποτελεσματική στη νέα παγκόσμια ψηφιακή πραγματικότητα που τρέχει με τρομερές ταχύτητες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) αναφορικά με την κίνηση των δεδομένων στις τηλεπικοινωνίες το μήνα Μάρτιο (όπου ξεκίνησε το lockdown) καταγράφεται σημαντικότατη αύξηση της κίνησης, συγκριτικά με το Φεβρουάριο.

Στην κινητή τηλεφωνία καταγράφηκε αύξηση δεδομένων κατά 21,3% και 14,5% σε χρόνο ομιλίας, ενώ στη σταθερή τηλεφωνία καταγράφηκε 36% στα δεδομένα και 46% στα λεπτά ομιλίας!

Τι δείχνει η μελέτη του ΙΟΒΕ

Στη μελέτη που δημοσίευσε χθες το ΙΟΒΕ αναφορικά με τη σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, αναφέρεται στις επενδύσεις σε ευρυζωνικές υποδομές που έχουν κάνει οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ διακρίνει σχετικά αποδοτική προσαρμογή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σ’ αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Σκοπός της μελέτης είναι η ανάδειξη της σημασίας των κινητών επικοινωνιών και ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας, που μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τις δυνατότητές της και να απελευθερώσει επιπλέον δυνάμεις.

Κύρια συμπεράσματα είναι:  

α) Η διείσδυση των κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών στην Ελλάδα ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. 

β) Παρά την αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο, αυτή υπολείπεται σε σχέση με άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε.  

γ) Η Ελλάδα υπολείπεται στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Το ΙΟΒΕ έχει επεξεργαστεί κάποια σενάρια, συσχετίζοντας τη διεύρυνση της χρήσης των ψηφιακών υπηρεσιών με το ρυθμό ανάπτυξης και οφέλους που θα έχει η ελληνική οικονομία.

Στο σενάριο Α, ο διπλασιασμός της κατανάλωσης δεδομένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και internet, θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4%. 

Στο σενάριο Β, ο διπλασιασμός της κατανάλωσης δεδομένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και internet, θα συμβάλλει στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,7%.

Στο πρώτο σενάριο, το όφελος για την ελληνική οικονομία σε όρους ΑΕΠ, από διπλασιασμό της κατανάλωσης mobile data με τον υφιστάμενο τρόπο χρήσης του διαδικτύου μπορεί να φτάσει και τα 2,6 δισ. ευρώ.

Στο δεύτερο σενάριο, το όφελος είναι αρκετά υψηλότερο (+6,8 δισ. ευρώ), στην περίπτωση που ο διπλασιασμός της χρήσης mobile data στην Ελλάδα τροφοδοτείται από την αυξημένη χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-gov, e-banking, ecommerce).

Οι κινητές επικοινωνίες σημαντικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης

Ο κλάδος κινητών επικοινωνιών αποτελεί σημαντικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης, όμως από την άλλη πλευρά, το ψηφιακό χάσμα συγκριτικά με άλλες χώρες παραμένει, παρά την άμβλυνση που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα έχει καλούς ρυθμούς ανόδου, όμως υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Παράλληλα, υπάρχουν διαφορές και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (π.χ. λόγοι χρήσης διαδικτύου) μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Επίσης, στη μελέτη τονίζεται ότι η ανάπτυξη του δικτύου 5ης γενιάς προσφέρει αναπτυξιακές ευκαιρίες για τη χώρα, καθώς μπορεί να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας.

Αύξηση της κίνησης δεδομένων σε συνδυασμό με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από πολίτες και επιχειρήσεις αναμένεται να συνεισφέρει στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα, αλλά και να διευκολύνει την καθημερινότητά μας όπως άλλωστε έχει δείξει και η τρέχουσα κρίση.

Στην οικονομία είναι σημαντικές και άμεσες οι επιδράσεις, ενώ ακόμη πιο σημαντικές είναι οι πολλαπλασιαστικές επιδράσεις, όμως υπάρχει ανάγκη για ευνοϊκότερο ρυθμιστικό πλαίσιο και επανασχεδιασμό της φορολογίας. Απαιτείται ρυθμιστικό πλαίσιο, φιλικό επενδυτικό περιβάλλον, ψηφιοποίηση υποδομών, κίνητρα για χρήση ψηφιακών υπηρεσιών αλλά και βελτίωση ψηφιακών δεξιοτήτων.

Σε κάθε περίπτωση, η «βίαιη» προσαρμογή κατά την τρέχουσα κρίση μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία ευκαιρία να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και μετά την αποκατάσταση των κοινωνικοοικονομικών λειτουργιών της χώρας. Συνάμα, υπάρχει ανάγκη γεφύρωσης ψηφιακού χάσματος, με την οικοδόμηση ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους. 

Δεν είναι επιλογή η αντιμετώπισή του ως αποκλειστικού προβλήματος των «τεχνολογικά αναλφάβητων» που πρέπει οι ίδιοι να επιλύσουν. Αντιθέτως, οφείλει να αποτελέσει στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα.

Η Ελλάδα πρέπει να «τρέξει» για την 4η βιομηχανική επανάσταση 

O πλανήτης βιώνει ήδη την 4η βιομηχανική επανάσταση η οποία – ως φαίνεται – θα είναι και η πιο... καταλυτική, πιο οικουμενική, πιο «δημοκρατική» καθώς συμπεριλαμβάνει σχεδόν όλη την ανθρωπότητα και τουλάχιστον πολύ περισσότερο πληθυσμό απ' όση επηρέαζαν όλες οι προηγούμενες.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση και η ψηφιακή οικονομία αλλάζει – και θα αλλάξει ακόμη περισσότερο τα προσεχή χρόνια – το παγκόσμιο επιχειρηματικό και όχι μόνο οικοσύστημα, σε βαθμό που λίγο μπορούμε να προβλέψουμε σήμερα.

Ο πλανήτης έχει γίνει ένα μεγάλο... χωριό, όπου περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ, επικοινωνούν ταχύτατα, ανταλλάσσουν σκέψεις, εικόνες και εμπειρίες. Ο πλανήτης επικοινωνεί όσο ποτέ σ’ ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία.

Τεχνητή νοημοσύνη, ιατρικές διαγνώσεις, (διοδείκτες θα εντοπίζουν ασθένειες) αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, συσκευές με «νοημοσύνη», ψυγεία και πλυντήρια που «σκέφτονται» και προτείνουν προγράμματα...

Στην εποχή της επέλασης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης που θα αλλάξει νόρμες και τακτικές εκατοντάδων – αν όχι χιλιάδων – ετών, η Ελλάδα καλείται να «τρέξει» μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο και, πιθανότατα, η τωρινή κρίση, είναι μια ευκαιρία για να κάνει τα άλματα που αμέλησε να κάνει τα προηγούμενα χρόνια και να καλύψει το χαμένο έδαφος, προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και των νέων γενιών. 

Ποσοστό πληθυσμού με πρόσβαση στο διαδίκτυο στην Ε.Ε. – 28 (2018) 

Χώρα                      πρόσβαση στο διαδίκτυο

Δανία                             98% 

Λουξεμβούργο                97%

Ολλανδία                       95% 

Ην. Βασίλειο                   95% 

Φινλανδία                      94% 

Γερμανία                        92%

Σουηδία                         92% 

Βέλγιο                           89%

Εσθονία                         89%

Γαλλία                           88% 

Τσεχία                           87% 

Αυστρία                         87% 

Ισπανία                          86%

Μέσος όρος ΕΕ-28           85%

Κύπρος                          84%

Λετονία                          84%  

Ιρλανδία                        82% 

Μάλτα                           81% 

Λιθουανία                      80%    

Σλοβενία                       80% 

Σλοβακία                       80%

Πολωνία                       78%

Ουγγαρία                      76%

Κροατία                        75%

Πορτογαλία                   75%

Ιταλία                          74%

Ελλάδα                        72%

Ρουμανία                     71%

Βουλγαρία                    65%