Εναλλακτικό σχέδιο ΕΕ και 15 χωρών για τη δικαιοδοτική λειτουργία του ΠΟΕ

Εναλλακτικό σχέδιο ΕΕ και 15 χωρών για τη δικαιοδοτική λειτουργία του ΠΟΕ

Η ΕΕ και 15 μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου συμφώνησαν σε εναλλακτικό σχέδιο για την επίλυση των μεταξύ τους εμπορικών διαφορών, δίνοντας απάντηση στην παράλυση που επικρατεί στο δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανα του ΠΟΕ.

«Δεδομένης της ισχυρής και αδιαμφισβήτητης στήριξης για ένα εμπορικό σύστημα κανόνων η ΕΕ ήταν η δύναμη που ηγήθηκε για την εφαρμογή αυτού του μέτρου», ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η σημερινή-χτεσινή-συμφωνία υλοποιεί την πολιτική δέσμευση που πήραμε στο Νταβός σε υπουργικό επίπεδο τον Ιανουάριο. Είναι ένα μέτρο που αντανακλά την προσωρινή παράλυση της δευτεροβάθμιας δικαιοδοτικής λειτουργίας του ΠΟΕ για την επίλυση των εμπορικών διαφορών», δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν τονίζοντας «την πεποίθηση της ΕΕ και άλλων χωρών ότι σε καιρούς κρίσης η συνεργασία από κοινού είναι η καλύτερη επιλογή»,

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, «να αποκαταστήσουμε τη δευτεροβάθμια δικαιοδοτική λειτουργία του συστήματος διευθέτησης διαφορών του ΠΟΕ ως προτεραιότητα. Στο μεταξύ καλώ τα λοιπά μέλη του οργανισμού να συνταχθούν μαζί μας σ αυτή την ανοιχτή διευθέτηση , που είναι κρίσιμη για την ενίσχυση των διεθνών κανόνων εμπορίου».

Στην εν λόγω συμφωνία συμμετέχουν Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, ΕΕ, Γουατεμάλα, Χόνγκ Κόνγκ, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Σιγκαπούρη, Ελβετία και Ουρουγουάη.

Το εν λόγω σύστημα εγγυάται ότι οι εμπορικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν μέσω μιας αμερόληπτης και ανεξάρτητης εκδίκασης η οποία είναι αναγκαία για ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα με κανόνες.

Αναμένεται ότι αυτή η Πολυμερής Ενδιάμεση Δευτεροβάθμια Δικαιοδοτική Διευθέτηση να υποβληθεί επίσημα στον ΠΟΕ τις προσεχείς εβδομάδες, μόλις ολοκληρωθούν οι εσωτερικές διαδικασίες και καταστεί επιχειρησιακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ