Ένα καυτό εμπόρευμα με καυτές αποδόσεις

Ένα καυτό εμπόρευμα με καυτές αποδόσεις

Της Μαίρης Βενέτη

Στην αναλυτική μας έκθεση για τον καφέ στις 20 Απριλίου είχαμε διεξοδικά αναπτύξει πώς η ζήτηση και η προσφορά διαμορφώνουν μια εντελώς διαφορετική δυναμική μετά από τρία χρόνια ταλαιπωρίας λόγω υπερπαραραγωγής και υψηλών τιμών του δολαρίου -ειδικά έναντι του ρεάλ της Βραζιλίας -και είχαμε εκτενή αναφορά στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε κανείς να συμμετέχει σε αυτή τη δυναμική.

Έκτοτε ο καφές έκανε μια δυνατή άνοδο από τα 91 -0,91 usd/lb- μέχρι τα 122 -1.22 usd/lb-και φυσικά το ερώτημα όσων ακολούθησαν την τάση είναι το εξής:
Ποιές είναι οι προοπτικές;

Από την πλευρά της ζήτησης, δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα.

Η αγορά είναι σταθερά και συνεχώς διευρυνόμενη για τα soft commodities, καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται κατά 18-20 εκατομμύρια άτομα το τρίμηνο.

Από το 2000, ο αριθμός των κατοίκων του πλανήτη μας έχει αυξηθεί περίπου κατά 26%.

Μεγαλύτερος πληθυσμός με περισσότερα χρήματα- κυρίως όσον αφορά την Ασία- σημαίνει μεγαλύτερη κατανάλωση καφέ, κακάο, ζάχαρης, βαμβακιού και χυμού πορτοκαλιού.

Τα δημογραφικά στοιχεία λοιπόν προσφέρουν υποστήριξη της ζήτησης μακροπρόθεσμα.

Βραχυπρόθεσμα όμως το παιχνίδι δεν είναι τόσο απλό, ακριβώς γιατί είναι πολυπαραγοντικό.

Ο καφές είναι ίσως το πιο ασταθές από τα soft commodities, καθώς οι τιμές του μπορούν να διπλασιαστούν όσο και μειωθούν κατά το ήμισυ, στη διάρκεια των κύκλων τιμολόγησης του. Γι' αυτό άλλωστε και σαν χρηματιστηριακό προϊόν απευθύνεται σε επενδυτές με γνώσεις, ενημέρωση και γερά νεύρα.

Πολλές από τις βασικές συνισταμένες που καθορίζουν την τιμή του σχετίζονται με τις χώρες παραγωγής.

Η ποικιλία Arabica αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής και καλλιεργείται πρωτίστως στη Βραζιλία και εν συνεχεία στην Κολομβία.

Η Robusta αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 25% και παράγεται κυρίως στο Βιετνάμ-μετά τη Βραζιλία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ παγκοσμίως- και στην Ινδονησία. Άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς είναι η Αιθιοπία, το Περού, η Ινδία, η Ονδούρα , η Ουγκάντα, το Μεξικό και η Γουατεμάλα.

Ως εκ τούτου, οι κλιματολογικές συνθήκες, οι πιθανές ασθένειες καλλιεργειών, οι κρατικές παρεμβάσεις όσον αφορά τις ελάχιστες τιμές αγοράς ή τα δίχτυα ασφαλείας για τους αγρότες, το πολιτικό κλίμα και οι εμφύλιοι πόλεμοι, καθώς και η ισοτιμία των νομισμάτων των παραπάνω χωρών, είναι βασικοί παράγοντες που προσδιορίζουν το ύψος της παραγωγής/προσφοράς του καφέ.

Οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς, Βραζιλία, Βιετνάμ, Ινδονησία και Κολομβία έχουν φυσικά αυξημένο βάρος όσον αφορά την εξέλιξη των παραγόντων αυτών.

Η είδηση λοιπόν που προκάλεσε την τελευταία εκτίναξη του καφέ από τα $115 δολάρια στα $122,60 αφορούσε ακριβώς έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, την Ινδονησία.

Η παραγωγή καφέ στην Ινδονησία είναι πολύ πιθανό να συρρικνωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, μετά από μια μακρά περίοδο ξηρασίας που μάρανε την ανθοφορία των φυτών και στην ουσία μείωσε κάθετα τις προοπτικές για επαρκή ποσότητα συγκομιδής το επόμενο έτος.

Η Ινδονησία υπενθυμίζουμε ότι είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο στην ποικιλία robusta, η οποία χρησιμοποιείται στην παραγωγή εσπρέσο και άλλων στιγμιαίων ροφημάτων.

Η ξηρασία έχει πλήξει το νότιο τμήμα του νησιού Σουμάτρα, εκεί ακριβώς που βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργειών robusta, ενώ οι βροχοπτώσεις στη συγκεκριμμένη περιοχή παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές.
Τα πεδινά μέρη του νησιού έχουν επηρεαστεί περισσότερο, με την παραγωγή στις περισσότερες από αυτές τις περιοχές να αναμένεται από 30% έως 40% το επόμενο έτος.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν λοιπόν τη συνολική παραγωγή σε 10 εκατομμύρια σάκους καφέ στην προσεχή χρονιά - κάθε σάκος περιέχει περίπου 60 κιλά καφέ-έναντι 11,5 έως 12 εκατομμυρία σάκους καφέ που συλλέχθηκαν φέτος, σύμφωνα με τον Μελιόνο Σοεσίλιο, επικεφαλή του τμήματος επεξεργασίας καφέ στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών που εξάγουν καφέ της Ινδονησίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αν πράγματι φτάσει σε αυτά τα όρια η συγκομιδή, τότε θα αποτελεί την μικρότερη μετά την περίοδο 2011-2012.

Από την πλευρά των fundamentals λοιπόν οι τιμές έχουν μια σοβαρή στήριξη από τις δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης στα τρέχοντα επίπεδα της ζώνης 115-122, ενώ θα πρέπει εφεξής να είμαστε alert στις εκτιμήσεις παραγωγής από την πρώτη παραγωγό χώρα, την Βραζιλία.

Στην τελευταία μέχρι στιγμής υπάρχει αναστάτωση, καθώς οι παραγωγοί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για την ποιότητα των συλλεγόμενων κόκκων, αποδίδοντας στον ακανόνιστο καιρό το γεγονός ότι αρκετά φυτά άνθισαν-και επομένως ωρίμανσαν -σε διαφορετικά στάδια.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι έχουν αναφέρει ανησυχίες σχετικά με την προμήθεια καφέ υψηλής ποιότητας από τη Βραζιλία, σύμφωνα με έρευνα του Reuters.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι οι περισσότεροι αναλυτές του Bloomberg ήδη από τον Απριλίο είχαν θεσει σαν στόχο της τιμής του καφέ arabica τα 1,25 δολάρια μέχρι το τέλος του 2019.

Από καθαρά τεχνική ανάγνωση τώρα, το τρέχον επίπεδο είναι μια σοβαρή αντίσταση του μηνιαίου διαγράμματος και ως εκ τούτου η ανοδική διάσπαση του επιπέδου αυτού θα ανοίξει τα περιθώρια έως και 10%. Οι βραχυπρόθεσμοι έχουν σαν σηματωρό τους το κάτω εύρος της ζώνης 115-122,60 ενώ οι μακροπρόθεσμοι τα 110,62.

d

(σ.σ: Όσοι επιθυμούν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους για την αγορά του καφέ , των ρίσκων που αυτή φέρει αλλά και των χρηματιστηριακών προϊόντων μέσω των οποίων μπορεί κανείς να επενδύσει στο εμπόρευμα μπορούν να επισκεφτούν το link)

 

*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.