Στη κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες

Στη κόψη του ξυραφιού οι συνομιλίες

Του Γιάννη Σιδέρη

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη μετά την χθεσινή αδυναμία συμφωνίας καθώς παραμένουν οι ακανθώδεις διάφορες στα θέματα των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων. Από το αποτέλεσμα της συνδιάσκεψης θα εξαρτηθεί αν θα συνέλθει το  Euro Working Group και αν συνέλθει και η πρόταση προς το Eurogroup.

Το ενδεχόμενο της εμπλοκής είχε διαφανεί από χτες και με την επιλογή της κυβέρνησης να διοχετεύσει σε ξένους ανταποκριτές non paper στην αγγλική γλώσσα, στο οποίο εξηγεί τις θέσεις της και εμμέσως αποδίδει την δυστοκία των  διαπραγματεύσεων στους δανειστές

Όπως αποκάλυψε το MEGA , στο έγγραφο επισημαίνεται ότι για να πετύχει στην εφαρμογή του προγράμματος χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, και απαραίτητη προϋπόθεση για την πολιτική σταθερότητα είναι να υπάρχει κοινωνική συνοχή.

«Οι δύο βασικότερες προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή, σημειώνει η κυβέρνηση στο έγγραφο, είναι να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, κυρίως για τους φτωχούς αλλά και για τα μεσαία εισοδήματα τα οποία έχουν υποστεί εισοδηματικό σοκ τα τελευταία χρόνια από τις συνεχόμενες μειώσεις στο εισόδημά του, αλλά και να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις 100 δόσεις ούτως ώστε όσοι χρωστούν και θέλουν να πληρώσουν, να μπορέσουν να το κάνουν και να μην πεταχτούν εκτός συστήματος.

Επίσης, συνδέοντας την χαλάρωση των μέτρων και την στήριξη του προγράμματος με το προσφυγικό, η κυβέρνηση αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι ενώ ζητούν από την Ελλάδα να πάρει πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα από την άλλη δεν κάνουν τίποτα για να την βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο πρωθυπουργός

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ , διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα προστατέψει την πρώτη κατοικία των αδυνάτων

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση προχωρά υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της τόσο απέναντι στους εταίρους όσο όμως και απέναντι στον ελληνικό λαό, καθότι η βασική δέσμευση βάσει της οποίας λάβαμε εκ νέου τη λαϊκή εντολή ήταν η προστασία των αδυνάτων και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.

«'Όπως τηρήσαμε – συνέχισε - την υπόσχεσή μας για τη Δραπετσώνα, όπως νομοθετήσαμε κόντρα στα συμφέροντα για τις άδειες στα ΜΜΕ, έτσι θα προστατεύσουμε και την πρώτη κατοικία των αδυνάτων»

Στην  τηλεδιάσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει άμεση γνώση και εποπτεία των διαπραγματεύσεων , και μετείχαν οι κ. Σταθάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Οι υπουργοί  επιδίωξαν να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ευνοϊκή απόφαση του γιουροκρούπ της Δευτέρας , ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ.

Τα  ανοιχτά θέματα που καλείται το οικονομικό επιτελείο , να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, είναι: Τα γενόσημα, όπου οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερο ποσοστό απελευθέρωσης,   ο ΦΠΑ στη ν εκπαίδευση, όπου τα ισοδύναμα που αναζητά η κυβέρνηση με την φορολόγηση των τυχερών  παιχνιδιών του ΟΠΑΠ δεν πείθουν τους δανειστές, οι φόροι προς τρίτους, με  έμφαση στο αγγελιόσημο, οι εκατό δόσεις, και το μέγα θέμα των κόκκινων δανείων για πρώτη κατοικία, το οποίο η κυβέρνηση  θεωρεί  «σημείο άνευ επιστροφής», και προτίθεται να δώσει την μητέρα των μαχών», φέρνοντάς το για συζήτηση στα ανώτερα κλιμάκια της Ε.Ε.

Σήμερα αναμένεται να υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της κομισιόν Jean Claude Juncker, ενώ δεν αποκλείεται στην περίπτωση που οι διαφορές με τους δανειστές  είναι χαώδεις, να υπάρξει κύκλος τηλεφωνικών επαφών με την γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, τον γάλλο πρόεδρο Francois Hollande, και άλλους ευρωπαίους ηγέτες.