Ελληνικό: Ποια έργα ξεκινούν πριν ολοκληρωθεί το deal

Ελληνικό: Ποια έργα ξεκινούν πριν ολοκληρωθεί το deal

Με βήμα γοργό προχωράει η κυβέρνηση το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού. Χθες, το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη βουλή προς κύρωση τη σύμβαση διανομής ακινήτου -σύστασης δικαιώματος επιφανείας με στόχο η συναλλαγή να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το Πάσχα, γεγονός που θα οδηγήσει στην πληρωμή από την Lamda Development της πρώτης δόσης του τιμήματος 915 εκατ. ευρώ. 

Εκτός από τη διαδικασία διανομής του ακινήτου, που σημαίνει ότι η Lamda Development θα έχει την πλήρη κυριότητα του 30% της έκτασης του πρώην αεροδρομίου και το δικαίωμα εκμετάλλευσης επιφάνειας για 99 χρόνια στο υπόλοιπο 70% της έκτασης, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά άλλων εξίσου σημαντικών διατάξεων. Βάσει αυτών των διατάξεων δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να ξεκινήσει την υλοποίηση εργασιών στην έκταση προτού μεταβιβαστούν οι μετοχές της Ελληνικό Α.Ε. στην Lamda, δηλαδή πριν «κλείσει» η συναλλαγή.

Ποιες είναι αυτές οι εργασίες;

Πρόκειται για εργασίες που είναι αναγκαίες για την «προβολή και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά και εν γένει την επιτάχυνση της υλοποίησης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξής», όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο.

Τα εν λόγω έργα, λοιπόν, αφορούν:

-Την κατασκευή νέου κτιρίου μετεγκατάστασης σωματείων ατόμων με αναπηρία

-την αποκατάσταση του νεότερου μνημείου –υποστέγου Γ? της Πολεμικής Αεροπορίας «Hangar C» και τη διαμόρφωσή του για την εντός αυτού λειτουργία ενός κέντρου πληροφόρησης (“Experience center”)

-την υλοποίηση ενός τμήματος του Μητροπολιτικού Πάρκου, έκτασης 85 στρεμμάτων, στην περιοχή των υποστέγων πολεμικής αεροπορίας («Περιοχή Εργοστασίου Αεροσκαφών»-hangars).

-την ανέγερση νέου κτιρίου «Sales Center»

-την ανακατασκευή - επισκευή ή/και νέα κατασκευή περίφραξης, για λόγους ασφαλείας του εργοταξίου

Εκτός από τα έργα, που θα προηγηθούν του οικονομικού κλεισίματος, προβλέπονται προϋποθέσεις ως προς την  ενιαία λειτουργία και διαχείριση εμπορικών καταστημάτων, καταστημάτων παροχής υπηρεσιών, χώρων συνάθροισης κοινού, χώρων εστίασης και αναψυκτηρίων και κέντρων διασκέδασης και αναψυχής. Η ενιαία δηλαδή λειτουργία προβλέπεται εφόσον:

- οι χρήσεις αυτές αναπτύσσονται σε περισσότερα του ενός κτίρια,

- δεν περιλαμβάνονται κινηματογράφοι, θέατρα, και χώροι διεξαγωγής τεχνικών – ψυχαγωγικών και τυχερών παιγνίων και

 -κανένα κατάστημα ή χώρος εστίασης δεν έχει επιφάνεια μεγαλύτερη των χιλίων πεντακοσίων 1.500 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας αποτελεί η εκτίμηση των  περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενιαίας λειτουργίας των εν λόγω χρήσεων.

Ακόμη, οι διατάξεις αναφέρουν ότι στα ψηλά κτίρια της Lamda είναι δυνατόν να αναπτυχθούν τουριστικά καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι το ελάχιστο ποσοστό της επιφανείας τους δε θα ξεπερνάει το 30% της συνολικής δόμησης του κάθε κτηρίου.

Με στόχο να δοθεί ευελιξία στον επενδυτή προβλέπεται η τροποποίηση των όρων της σύμβασης με έγγραφη συμφωνία- που θα περιβληθεί τον τύπο του ιδιωτικού εγγράφου μεταξύ του δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ ή μεταξύ των εκάστοτε ειδικών ή/και καθολικών διαδόχων τους, η οποία κυρώνεται με νόμο. Εάν όμως, πρόκειται για πρόδηλες παραδρομές της σύμβασης ή και τυχόν κυρούμενες τροποποιήσεις αυτής, τότε η διόρθωση μπορεί να πραγματοποιηθεί με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ των μερών, δίχως να απαιτείται κύρωση με νόμο.

Επίσης, για να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση θα πρέπει το ΤΑΙΠΕΔ,  κατά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να μεταβιβάσει τα εμπράγματα δικαιώματα επί του ακινήτου ως μοναδικός μέτοχος, στην Ελληνικό Α.Ε. Τα δικαιώματα αποτιμώνται σε 911.200.000 ευρώ και έναντι αυτών εκδίδονται 9.112.000 ονομαστικές μετοχές αξίας 100 ευρώ η κάθε μια.  Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η αξία του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικό θα διαμορφώνεται σε 915 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή το τίμημα απόκτησης του ακινήτου.

Στην κυβέρνηση επιδιώκουν η συναλλαγή να κλείσει το αργότερο μέχρι το τέλος Μαΐου, στόχος που είναι ιδιαίτερα εφικτός μετά την κατάθεση, χθες βράδυ, του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ.