Ελαφρύνσεις με στόχο την ανάπτυξη ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός

Ελαφρύνσεις με στόχο την ανάπτυξη ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φιλοεπενδυτικές ελαφρύνσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση της οικονομίας οι οποίες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτές περιλαμβάνονται οι μειώσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων καθώς και όσες σχετίζονται με την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και κίνητρα ώστε να επιστρέψουν κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι με τα κατάλληλα εργαλεία μπορούν να επιστρέψουν ακόμα και καταθέσεις ύψους 12 δισ. ευρώ

Ήδη έχει εξαγγελθεί η μείωση από το 28% στο 24% του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη του 2019. Ωστόσο, το κόστος θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2020. Επίσης, για το 2021 προβλέπεται η μείωση του συντελεστή στο 20%. Ταυτόχρονα μειώνεται ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 5%, από 10% που είναι σήμερα. Σε αυτά που αναμένεται να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης  είναι

1. Η μείωση του ΦΠΑ σε όλο το τουριστικό πακέτο στο 13%.

2. Η αναστολή του  ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

3. Η αναστολή του φόρου υπεραξίας για ακόμη τρία χρόνια.

4.  Η έκπτωση 40% των δαπανών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων από το φορολογητέο εισόδημα.

Σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα διατηρείται  το αφορολόγητο όρο στις 8.636 ευρώ. Ωστόσο εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο δύο ταχυτήτων. Δηλαδή το σταθερό αφορολόγητο όριο που θα ανέρχεται στα  6.500 ευρώ, το οποίο θα φθάνει στις 8.636 ευρώ εφόσον ο φορολογούμενος παρουσιάσει στην εφορία πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δηλαδή, για να επωφεληθεί ο φορολογούμενος από το προσαυξημένο αφορολόγητο θα πρέπει να έχει περισσότερες ηλεκτρονικές συναλλαγές από αυτές που προβλέπονται σήμερα. Για όσους έχουν παιδιά, το αφορολόγητο όριο θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ. Δηλαδή, ένας μισθωτός με ένα παιδί θα έχει αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.636 ευρώ, από 8.864 ευρώ σήμερα, και ένας μισθωτός με δύο παιδιά θα είναι αφορολόγητος για εισόδημα 10.636 ευρώ, από 9.090 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το αφορολόγητο όριο για τους μισθωτούς με δύο παιδιά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει έτοιμο το σχέδιο για την ανακατανομή των δαπανών, που μπορεί να αποφέρει ακόμα και 2 δισ. ευρώ. Κυρίως όμως στηρίζεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Μάλιστα, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή στους φορείς της γενικής κυβέρνησης προκειμένου να συρρικνώσουν τους προϋπολογισμούς τους κατά 10%-12%.