8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

ΕΚΤ: Το σχέδιο για αγορά ομολόγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

ΕΚΤ: Το σχέδιο για αγορά ομολόγων από Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

Η ΕΚΤ θα μπορεί από αύριο να επενδύσει σε ομόλογα της Ιταλίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ελλάδος, με κεφάλαια που θα προέρχονται από γερμανικά και γαλλικά ομόλογα που λήγουν. Τα παραπάνω αναφέρουν πληροφορίες του Reuters, καθώς με αυτό τον τρόπο η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα των αδύναμων χωρών του Νότου, χρησιμοποιώντας κεφάλαια των ισχυρών και πιο εύρωστων δημοσιονομικά κρατών.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ έχει χωρίσει τις 19 χώρες της Ευρωζώνης σε τρεις ομάδες: Σε δωρητές, σε λήπτες και ουδέτερους. Ο διαχωρισμός αυτός έγινε με βάση το μέγεθος των οικονομιών και την αύξηση των spreads σε αυτές τις χώρες. Η ΕΚΤ θα διοχετεύσει προς τους «λήπτες» ένα μέρος των χρημάτων από ομόλογα που αγόρασε από «δωρητές» στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), με τα ομόλογα από τις «ουδέτερες» χώρες να λειτουργούν ως αποθέματα ασφαλείας. Ανάμεσα στις χώρες «δωρητές» περιλαμβάνεται η Γερμανία, η Δανία, η Γαλλία και η Ολλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες σε συνέδριο στην Πορτογαλία, είχε προϊδεάσει για την πρωτοβουλία αυτή, αναφέροντας ότι «αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε τον ευέλικτο τρόπο επανεπένδυσης των ομολόγων που λήγουν και τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της πανδημίας (ΡΕΡΡ) αρχής γενομένης της 1ης Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του είχε αποφασίσει να δημιουργηθεί ένα νέο εργαλείο προκειμένου να παρεμβαίνει η ΕΚΤ στην αγορά των ομολόγων μετά των τερματισμό των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει σήμερα, και να προχωρήσει με ευελιξία στην επανεπένδυση των ομολόγων που ωριμάζουν.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να αποφευχθεί η ασύμμετρη αύξηση του κόστους δανεισμού μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, ή όπως έχει επικρατήσει να λέγεται «ο κατακερματισμός στην αγορά των ομολόγων της ευρωζώνης». Εν αναμονή της εφαρμογής από αύριο του νέου αυτού ευέλικτου πλαισίου επανεπένδυσης των ομολόγων, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,6%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου να διαμορφωθεί στο 2,23%. Αντιστοίχως η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς μειώθηκε στο 3,37%, του Πορτογαλικού στο 2,43% και του Ισπανικού στο 2,44%.

Πηγή: Reuters