ΕΚΤ: Θα δράσουμε εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης

ΕΚΤ: Θα δράσουμε εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης

Στη δήλωση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της εάν δεν υπάρξει βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης προχώρησε σήμερα ο Όλι Ρεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«Εμείς, στο διοικητικό συμβούλιο, είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε καταλλήλως εκτός κι αν υπάρξει βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Ρεν σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Reuters, ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα προχωρήσει με μειώσεις επιτοκίων ή αγορές περισσότερων στοιχείων ενεργητικού, ο Ρεν δήλωσε: «Ολόκληρη η σειρά των εργαλείων βρίσκεται στο τραπέζι».

Υπενθυμίζεται ότι χθες σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λουίς ντε Γκίντος που ανέφερε ότι ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να είναι μία επιλογή, αν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης δεν φτάσει στον επιδιωκόμενο στόχο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο CNBC σήμερα, ο ντε Γκίντος συμπλήρωσε τις αναφορές του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, περιγράφοντας κάποια πιθανά μέτρα που μπορεί να εφαρμόσει η κεντρική τράπεζα.

«Έχουμε διαθέσιμο ένα ευρύ φάσμα μέσων: Έχουμε την καθοδήγηση για τη νομισματική πολιτική, τα TLTRO (στοχευμένα μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες), την επανεπένδυση των ομολόγων που λήγουν και βρίσκονται στον ισολογισμό μας - επομένως υπάρχει μία σειρά μέσων που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το QE (η ποσοτική χαλάρωση) είναι ένα από αυτά», τόνισε ο αντιπρόεδρος.

 Ο ντε Γκίντος σημείωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επιλέξει έναν «συνδυασμό δράσεων» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο. «Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός μέτρων που θα έστελνε το μήνυμα αλλά και την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ότι είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», είπε, προσθέτοντας: «Για εμάς η σταθερότητα των τιμών είναι κρίσιμης σημασίας, είναι η εντολή μας και αν δούμε ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αρχίζουν να υποχωρούν, θα δράσουμε».

Φωτογραφία AP