Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, 14:55

-A +A

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Οριστικά τον Δεκέμβριο η λήξη του QE

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018, 14:55
ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Οριστικά τον Δεκέμβριο η λήξη του QE
-A +A

Αμετάβλητα αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, το οποίο επιβεβαίωσε και ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) θα τερματιστεί τον Δεκέμβριο, όπως έχει προγραμματιστεί.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένουν στο 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αναφέρει ακόμα ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σε ό,τι αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ποσοτική χαλάρωσης (QE) το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να διενεργεί καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP), με νέο ύψος 15 δισεκ. ευρώ μηνιαίως μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προβλέπει ότι, με την επιφύλαξη εισερχόμενων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό, οι καθαρές αγορές θα λήξουν στη συνέχεια. Επίσης προτίθεται να επανεπενδύει τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ολοκλήρωση των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα