Εγκρίθηκε ο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

Εγκρίθηκε ο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

Το τελικό «πράσινο φως» από την Κομισιόν έλαβε πριν από λίγες ώρες, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) ύψους 30 δισ. ευρώ και το μόνο που απομένει είναι η επίσημη ανακοίνωση αύριο στις Βρυξέλλες, στο συνέδριο του Single Resolution Board.

Μετά από αυτή την πολύ σημαντική εξέλιξη, η Ελλάδα προχωρά στην εφαρμογή μιας συστημικής λύσης για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά κρίσιμου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων. Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι βάσει σχεδιασμού οι τράπεζες θα «ξεφορτωθούν» σχεδόν το 40% των «κόκκινων» δανείων χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι.

H απόφαση για την τελική έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν θεωρούταν ειλημμένη, καθώς η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα διαμόρφωσε ένα κλίμα στην αγορά το οποίο επιτρέπει την εφαρμογή του σχεδίου ακόμη και χωρίς να έχει αναβαθμιστεί το ελληνικό αξιόχρεο στην υψηλότερη επενδυτική κατηγορία αξιολογήσεων.

Σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση χαρακτηριστικό είναι ότι το τέλος του 2018 ο μέσος όρος «κόκκινων δανείων στην Ελλάδα ξεπερνούσε το 43%, ενώ στην Ευρώπη διαμορφωνόταν στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,1% και στην Ιαπωνία στο 1,2%.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης, στην Πορτογαλία, η οποία αναβαθμίστηκε προχθές από την DBRS ανεβαίνοντας ακόμη υψηλότερα στην επενδυτική βαθμίδα, τα «κόκκινα» δάνεια έχουν μειωθεί στο 11%, από 19% πριν μία τριετία, σύμφωνα με στοιχεία της EBA, ενώ η Ιταλία μέσω του δικού της «Ηρακλή», κατάφερε να μειώσει το ποσοστό στο 9,4% στο τέλος του 2018.

Η Κύπρος έριξε το συνολικό ποσοστό των NPLs στο 22% και πλέον έμενε μόνο η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως οι Τσεχία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία τα κόκκινα δάνεια δεν ξεπερνούν το 2%. Τα τελευταία 5 χρόνια ο συνολικός όγκος των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς τραπεζών της Ευρωζώνης μειώθηκε από τα 1 τρισ. ευρώ στα 580 δισ. ευρώ.