Ε. Αχτσιόγλου: Επεκτείνονται οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Ε. Αχτσιόγλου: Επεκτείνονται οι πρώτες τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Τις υπουργικές αποφάσεις για την επέκταση τεσσάρων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας υπέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για «έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι στα χαρτιά», ενώ επέμεινε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι αναγκαία, καθώς δεν είναι ούτε διαρθρωτικό ούτε δημοσιονομικό μέτρο.

Όπως είπε η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στην ΕΡΤ, οι συμβάσεις καλύπτουν συνολικά 75.000 εργαζόμενους και αφορούν στους κλάδους των τραπεζών, των ναυτιλιακών πρακτορείων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, των γραφείων ταξιδίων και τουρισμού, καθώς και των πρακτορειακών επιχειρήσεων που είναι μέλη της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι καταργείται ο υποκατώτατος μισθός αφού ο νέος αυξημένος κατώτατος δε θα έχει ηλικιακές διακρίσεις ενώ όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Η κ. Αχτσιόγλου συμπλήρωσε ότι το 2019 θα υπάρχει διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα γίνεται επεκτατικός τα επόμενα χρόνια και θα εξειδικευθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ σε ένα μείγμα πολιτικής που θα έχει φοροελαφρύνσεις, ενδεχομένως και εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

Σε ερώτηση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε ότι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. «Αυτήν τη στιγμή, ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι πλεονασματικός, πληρώνουμε συντάξεις, τελειώνουμε με τα ληξιπρόθεσμα και βάζουμε κανόνες στο σύστημα» σχολίασε η υπουργός Εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό έχει μία στόχευση, η οποία είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, «που σημαίνει ασφάλιση για λίγους».