Δύο φορές υπερκάλυψη και επιτόκιο μόλις 2,125% έφερε η εκρηκτική ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank

Δύο φορές υπερκάλυψη και επιτόκιο μόλις 2,125% έφερε η εκρηκτική ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank

Δύο φορές υπερκάλυψη και επιτόκιο μόλις 2,125% έφερε η εκρηκτική ζήτηση για το ομόλογο της Eurobank. Πρόκειται για μια ιστορική επίδοση με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών, στη διάρκεια των οποίων ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις δανείζονταν από τις αγορές με πολύ πιο δυσβάσταχτους όρους δανεισμού. To seniοr ομόλογο αξίας 500 εκατ. ευρώ και διάρκειας έξι ετών που εξέδωσε η τράπεζα συγκέντρωσε προσφορές άνω του 1,25 δισ. ευρώ και το βιβλίο προσφορών ολοκληρώθηκε λίγη ώρα μετά το άνοιγμά του.

Η έξοδος της Eurobank στην αγορά ομολόγων επελέγη να γίνει στην καλύτερη δυνατή περίοδο από πλευράς επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα, λίγα 24ωρα μετά την αναβάθμιση της οικονομίας και των τραπεζών από τον επενδυτικό οίκο της Standard & Poors και λίγες ώρες αφότου η χώρα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.

Η απόδοση στα επίπεδα του 2,125% είναι εξαιρετικά χαμηλή με βάση τα δεδομένα που είχε συνηθίσει η αγορά τα τελευταία χρόνια της κρίσης, και ενώ η έκδοση θεωρούταν εξασφαλισμένη λόγω του προγράμματος της ΕΚΤ, εντούτοις η χαμηλή τιμολόγηση και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από ποιοτικά χαρτοφυλάκια καταδεικνύει την ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την εκτίμηση των επενδυτών ότι το στοίχημα εξυγίανσης των ελληνικών τραπεζών θα κερδηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC και UBS Investment Bank, ο τίτλος έχει διάρκεια έξι ετών και χωρίς δυνατότητα ανάκλησης πριν την πάροδο των πέντε ετών.

Η έκδοση ομολόγου ήταν στο πλάνο της τράπεζας τους τελευταίους μήνες, όπως είχε υπογραμμίσει η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων της οικονομικής χρήσης του 2020, ενώ εντός τους έτους αναμένεται να ακολουθήσει και νέα ή νέες εκδόσεις καθώς ο φετινός στόχος της Eurobank είναι να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από τις αγορές προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και τα χρηματοδοτικά της σχέδια.