ΔΟΕ: Η πανδημία έχει βυθίσει σε κρίση τον κόσμο της εργασίας

ΔΟΕ: Η πανδημία έχει βυθίσει σε κρίση τον κόσμο της εργασίας

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που σύμφωνα με τον επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Γκι Ράιντερ έχει βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε «πρωτοφανή κρίση», απαιτεί μια σφαιρική προσέγγιση, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για μία επιλογή ανάμεσα στην υγεία και τις θέσεις εργασίας και την οικονομία. Όλα αυτά συνδέονται: είτε θα επιτύχουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα αποτύχουμε σε όλα τα μέτωπα» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε συνέδριο της ΔΟΕ όπου θα απευθύνουν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα δεκάδες αρχηγοί καρατών και κυβερνήσεων.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε στο συνέδριο ότι ο κόσμος έχει ένα ιδιαίτερο καθήκον να προστατεύσει τα εκατομμύρια εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης και βιώνουν αυξανόμενα κρούσματα μολύνσεων και θανάτων.

«Όλοι μαζί έχουμε καθήκον να προστατεύσουμε αυτούς που μας προστατεύουν», είπε.

Οι προοπτικές για την παγκόσμια αγορά εργασίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 είναι «εξαιρετικά αβέβαιες» και η προβλέψεις για ανάκαμψη δεν αρκούν για να επανέλθει η απασχόληση στα προ πανδημίας επίπεδα μέσα στο έτος, ανακοίνωσε η ΔΟΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι η μείωση των εργατοωρών παγκοσμίως ήταν «σημαντικά χειρότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις» κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.