ΔΝΤ: Υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες

ΔΝΤ: Υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες

Για εκκρεμότητες που παραμένουν παρά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Gerry Rice, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των συντακτών στην Ουάσινγκτον, όπου παρουσιάστηκαν και κεφάλαια της έκθεσης για την Έκθεση Παγκόσμιας Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Global Financial Stability).

O G. Rice ανέφερε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες και πως έχει υπάρξει πρόοδος αλλά παραμένουν σημαντικές διαφωνίες. Ωστόσο, ανέφερε πως “ελπίζουμε σύντομα να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Ελλάδα”, παρότι οι δηλώσεις δείχνουν πως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup.

Ερωτώμενος αν το Ταμείο ζητάει μέτρα για το 2018, απάντησε πως δεν το επιβεβαιώνει, ωστόσο δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες σχετικά με το ζήτημα.

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με λεπτομέρειες πάνω στις διαφωνίες που υπάρχουν και οδηγούν σ'' αυτό το αδιέξοδο, απάντησε πως “δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη” και πρόσθεσε πως “δεν θα κάνω υποθέσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων”.

"Όλοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα πρόγραμμα που θα στηρίζει θέσεις εργασίας, κι όλοι έχουν καλή θέληση. Εμείς εστιάζουμε στα οικονομικά και προσπαθούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα όσο πιο πολύ μπορούμε, παρέχοντας αναλύσεις για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Για μια ακόμα φορά, επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για τα δύο σκέλη που είναι απαραίτητα: πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους ώστε το ΔΝΤ να προχωρήσει με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. “Δεν έχει αλλάξει η θέση μας”, ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε για την πορεία της συζήτησης για το χρέος – καθώς η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με τις απαιτήσεις ως προς τις μεταρρυθμίσεις – απάντησε πως “θα συζητηθούν τώρα οι μεταρρυθμίσεις, κι όταν δούμε ακριβώς τι έγινε, το χρέος θα έρθει συμπληρωματικά”.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη συχνή επικοινωνία που έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Christine Lagarde σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ ανέφερε ότι τα μέλη του ΔΝΤ που βρίσκονται στις Βρυξέλλες είναι ο Pooul Thomsen και η Delia Velculescu.