ΔΝΤ: Σε καλή κατάσταση η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά με σημαντικούς κινδύνους

ΔΝΤ: Σε καλή κατάσταση η οικονομία των ΗΠΑ, αλλά με σημαντικούς κινδύνους

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε την έκθεσή του για τις συμβουλευτικές διαδικασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σύμφωνα με το άρθρο IV της Συμφωνίας του ΔΝΤ για τις διμερείς σχέσεις του με χώρες, αντιπροσωπεία του Ταμείου επισκέπτεται τη χώρα, συλλέγει πληροφορίες για την οικονομία και συζητά με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τις οικονομικές εξελίξεις της χώρας.

Όπως αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ, η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, καθώς τον τελευταίο χρόνο δημιουργήθηκαν 2,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας και η ανεργία μειώθηκε στο 4,7%, στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης. Ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και η αμερικανική οικονομία έχει επανειλημμένα αποδείξει την ανθεκτικότητά της απέναντι στη μεταβλητότητα της χρηματοπιστωτικής αγοράς, στην ενίσχυση του δολαρίου και στην υποτονική παγκόσμια ζήτηση.

Παρά τα σημαντικά επιτεύγματα αυτά, οι ΗΠΑ θα βρεθούν αντιμέτωπες με πιο κρίσιμες μακροπρόθεσμες προκλήσεις για να επιτύχουν μια ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Οι συντονισμένες δράσεις σε διάφορες πολιτικές είναι δικαιολογημένες, αρκεί να γίνουν νωρίς και όχι αργά, επισημαίνεται. Η έκθεση του Ταμείου για την οικονομία των ΗΠΑ επικεντρώνεται στις αιτίες και στις συνέπειες της πτώσης της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού, της αυξανόμενης ψαλίδας στο διαμοιρασμό των εισοδημάτων, στα υψηλά επίπεδα φτώχειας και στη χαμηλή παραγωγικότητα.

H διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, βάσει της αξιολόγησης του Ταμείου τονίζει καταρχάς ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρότι αντιμετώπισε ορισμένα εμπόδια τους τελευταίους μήνες.

Η κ. Lagarde σημειώνει ότι η ανεργία βρίσκεται κάτω από το 5%, ότι το περασμένο έτος δημιουργήθηκαν κατά μέσο όρο 200.000 θέσει εργασίας κάθε μήνα και τα εισοδήματα των νοικοκυριών αυξάνονται με έναν υγιές ρυθμό.

Σε αυτή τη βάση, συνεχίζει τη δήλωσή της, θα πρέπει να επισημανθούν τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν μια ισχυρή, βιώσιμη και ισορροπημένη ανάπτυξη.

Κατά την κ. Lagarde, υπάρχουν «τέσσερις δυνάμεις» οι οποίες συνιστούν πρόκληση για τη μελλοντική ανάπτυξη. Οι «δυνάμεις» αυτές είναι:

1. Η μείωση της συμμετοχής του εργατικού δυναμικού

2. Η μείωση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας

3. Η κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου σταδιακά πολώνεται όλο και περισσότερο (κάτι που επισημαίνεται ως «δίκοπο μαχαίρι»)

4. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχεια βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα

Η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι εάν αφεθούν ανεξέλεγκτες αυτές οι «τέσσερις δυνάμεις», θα διαβρώσουν τα θεμέλια της ανάπτυξης στις ΗΠΑ (στο επίπεδο της δυναμικής της αλλά και στην πραγματική ανάπτυξη). Για το λόγο αυτό επισημαίνεται ότι απαιτούνται κατάλληλες πολιτικές που θα τις αντιμετωπίσουν.

Οι πολιτικές που προτείνει η κ. Lagarde είναι:

- Πολιτικές για να βοηθηθούν τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά

Περιλαμβάνουν υψηλότερο κατώτατο μισθό, μεγαλύτερες εκπτώσεις φόρων και ενισχυμένα κοινωνικά προγράμματα για τους ανθρώπους που δεν εργάζονται.

- Ανάγκη να μη μειωθούν αλλά να βελτιωθούν οι παροχές στα νοικουριά

Σημειώνεται ότι θα πρέπει να περιλαμβάνουν άδεια για οικογενειακούς λόγους, βοήθεια για τη φροντίδα των παιδιών, καθώς και ένα καλύτερο πρόγραμμα ασφάλισης αναπηρίας. Η κ. Lagarde επισημαίνει ότι η ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα μεταξύ των προηγμένων οικονομιών χωρίς την άδεια μητρότητας μετ'' αποδοχών σε εθνικό επίπεδο και η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό είναι 12% χαμηλότερα από εκείνη των ανδρών.

- Ενίσχυση του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας

Τα οφέλη πρέπει εγγενώς να βασίζονται στον ιδιωτικό τομέα, αλλά οι δημόσιες πολιτικές μπορούν να βοηθήσουν. Ένα καλύτερο φορολογικό σύστημα, η βελτίωση των υποδομών, ένα ισχυρότερο και περισσότερο επαγγελματικά προσανατολισμένο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι παράγοντες που θα υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγικότητας.