ΔΝΤ: Χαμηλώνει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% για το 2019

ΔΝΤ: Χαμηλώνει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,2% για το 2019

Σε νέα καθοδική αναθεώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2019 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς παραμένουν οι κίνδυνοι από τις εμπορικές διαμάχες ΗΠΑ-Κίνας, το Brexit και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης που διατηρείται μακριά από τον στόχο. 

Ειδικότερα, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, μείωση κατά 0,1% και για τα δύο χρόνια σε σχέση με την πρόβλεψη του Απριλίου και η τέταρτη πτωτική αναθεώρηση από τον Οκτώβριο. 

«Οι κίνδυνοι στις εκτιμήσεις είναι κυρίως καθοδικοί και περιλαμβάνουν τις περαιτέρω εμπορικές και τεχνολογικές εντάσεις που πλήττουν το κλίμα και επιβραδύνουν τις επενδύσεις», αναφέρει το Ταμείο. 

«Η αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων που αυξάνουν τις δυσκολίες εξυπηρέτησης του χρέους, περιορίζουν τον χώρο της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ύφεσης και κάνουν τα δυσμενή σοκ πιο επίμονα από το κανονικό», πρόσθεσε το ΔΝΤ.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στο 1,6% το 2020, αφήνοντας αμετάβλητη την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019 στο 1,3%.

Επίσης, αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 2,6% το 2019 αλλά διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για το 2020 στο 1,9%.