Διοικητής BoE: Η Κίνα είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για μια νέα οικονομική κρίση

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εκδήλωση μιας νέας οικονομικής κρίσης. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϋ σε συνέντευξή του στο BBC με αφορμή τη 10η επέτειο από την παγκόσμια κρίση του 2018.

«Η Κίνα είναι μια μεγάλη πηγή ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, ένα απόλυτο οικονομικό θαύμα. Ταυτόχρονα όμως, ο χρηματοπιστωτικός τους τομέας αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και έχει κάνει πολλές από τις ενέργειες που οδήγησαν στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση», είπε ο Κάρνεϋ.

Ένας ακόμα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα έχει να κάνει με την κυβερνοασφάλεια. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέφερε ότι «πρέπει να είναι διαρκώς σε ισχύ άμυνες και να υπάρχουν σχέδια εάν μια τράπεζα θα χτυπηθεί από επίθεση στον κυβερνοχώρο».

Ο Κάρνεϋ αναφέρθηκε επίσης στους εγχώριους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Βρετανία από το Brexit, την περαιτέρω σημαντική αύξηση στα χρέη των νοικοκυριών και τις κυβερνοεπιθέσεις στο τραπεζικό σύστημα – κινδύνους που η κεντρική τράπεζα έχει ήδη επισημάνει.