Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Δεν απειλείται ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 αναφέρει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, παρά τα επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που θεσπίστηκαν τόσο τον Μάιο του 2019 (χορήγηση «13ης σύνταξης», αναπροσαρμογές στις συντάξεις χηρείας, μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ), όσο και τον Ιούλιο του 2019 (διεύρυνση μειώσεων ΕΝΦΙΑ), τα οποία δεν είχαν προβλεφθεί στο ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-2022.

Το Συμβούλιο έχει ειδικό κεφάλαιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές υποστηρίζονται ότι αύξηση που του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, η οποία παρατηρείται προς το παρόν, θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα σε εθνικολογιστική βάση (ESA). Πρόκληση για την δημοσιονομική διαχείριση εξακολουθεί να είναι η συρρίκνωση του αποθέματος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του 2019.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου για ετήσια μεγέθυνση της οικονομίας άνω του 2% προϋποθέτει σημαντικά ισχυρότερες επιδόσεις το επόμενο εξάμηνο. Μάλιστα σημειώνει ότι δημιουργεί προβληματισμό η κάμψη στις πάγιες επενδύσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Παραθέτει μάλιστα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε µε ρυθµό 1,9% το B' τρίµηνο του 2019 έναντι του αντιστοίχου τριµήνου του 2018 όπως και έναντι του Α' τριµήνου, οπότε η αύξηση είχε περιοριστεί στο 1,1%. Σε εξαµηνιαία βάση η πραγµατική αύξηση του ΑΕΠ κυµαίνεται περί το 1,5%. Κατά συνέπεια, η επίτευξη του στόχου για ετήσια µεγέθυνση άνω του 2% προϋποθέτει σηµαντικά ισχυρότερες επιδόσεις τα επόµενα δύο τρίµηνα του 2019. Η αύξηση οφείλεται κατά βάση στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου, λόγω της ανόδου της αξίας των εξαγωγών σε σχέση µε το Β' τρίµηνο του 2018, καθώς και στη συγκρατηµένη αύξηση της συνολικής τελικής καταναλωτικής δαπάνης και του Ακαθάριστου Σχηµατισµού Κεφαλαίου (σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους). Ειδικότερα, το B' τρίµηνο του 2019 η τελική καταναλωτική δαπάνη ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 1,2%, ωθούµενη αποκλειστικά από τη δηµόσια κατανάλωση (αύξηση κατά 5,3%) σε αντίθεση µε την ιδιωτική κατανάλωση η οποία σηµείωσε κάµψη 0,7%.

Βελτιωµένο ήταν επίσης και το εξωτερικό ισοζύγιο µε συρρίκνωση του ελλείµµατος κατά περίπου €250 εκατ. σε σχέση µε το Β' τρίµηνο του 2018. Η συρρίκνωση του ελλείµµατος προήλθε από την ενίσχυση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών (4% και 6,9% αντίστοιχα) οι οποίες υπερέβησαν τις αντίστοιχες αυξήσεις των εισαγωγών (3,9% και 2,9% αντίστοιχα).

Ο Ακαθάριστος Σχηµατισµός Κεφαλαίου βελτιώθηκε κατά 1,1% περίπου λόγω της αύξησης των αποθεµάτων, ενώ οι πάγιες επενδύσεις µειώθηκαν κατά 5,8%, παρασυρόµενες από τη µείωση των επενδύσεων σε «Κατασκευές» κατά 45,5%, µείωση η οποία σε απόλυτο µέγεθος µεταφράζεται σε κάµψη άνω του €1 δισ. Μεταξύ των παγίων επενδύσεων που σηµείωσαν σηµαντική αύξηση είναι οι επενδύσεις σε «Μεταφορικό εξοπλισµό και οπλικά συστήµατα» (+73,6%) και σε «Κατοικίες» (+19,5%).