Απαιτούνται ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για να επιτευχθεί ο στόχος

Απαιτούνται ισχυρότεροι ρυθμοί ανάπτυξης για να επιτευχθεί ο στόχος

Προβληματισμό για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας εκφράζει το δημοσιονομικό συμβούλιο στην τριμηνιαία έκθεση του. Παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,3% το Συμβούλιο εκτιμά ότι θα χρειαστεί σημαντική προσπάθεια για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για επιτάχυνση με ρυθμό άνω του 2%.

Συγκεκριμένα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι «το ΑΕΠ αυξήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, κατά 1,3% το α'' τρίμηνο του 2019 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2018. Πρόκειται για επίδοση σχετικά χαμηλή συγκριτικά με τα τελευταία επτά τρίμηνα. ?στόσο, αποτιμάται θετικά το γεγονός ότι καταγράφεται τριμηνιαία πραγματική αύξηση του ΑΕΠ συνεχόμενα για δύο και πλέον έτη». Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος είναι να καταγραφούν μεγαλύτερες επιδόσεις τα επόμενα τρίμηνα του 2019.

Όπως τονίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, «η ενίσχυση του ΑΕΠ το  Α' τρίμηνο του 2019 υποστηρίχθηκε κυρίως από την αύξηση των επενδύσεων -τόσο σε επίπεδο αποθεμάτων όσο και σε επίπεδο παγίου κεφαλαίου- και σε μικρότερο βαθμό από την ελαφρά τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε σχέση με το Α' τρίμηνο του 2018. Στον αντίποδα η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε κατά 4,1% περίπου, ενώ οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά  9,5% με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 900 εκατ. ευρώ».