Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Κονιόρδου για το Ελληνικό

Δημοσιεύτηκε η απόφαση της Κονιόρδου για το Ελληνικό

Του Γιώργου Φιντικάκη 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, σχετικά με την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκτασης 302 στρεμμάτων στο Ελληνικό. 

Όπως επισημαίνει η απόφαση Κονιόρδου «κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, ΠΈ. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής, για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους.  

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματαναρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα», σημειώνεται στην απόφαση. 

Πλέον και εφόσον πήρε ΦΕΚ η συγκεκριμένη απόφαση, θα πρέπει η υπουργός να εκδώσει την επόμενη απόφαση για την έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ελληνικού.

Είναι η απόφαση εκείνη που αφορά τους όρους δόμησης του Ελληνικού, μεταξύ των άλλων και τα ύψη των κτιρίων που θα ανεγερθούν στην έκταση, όπως οι έξι ουρανοξύστες 200 μέτρων έκαστος. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τα ύψη των κτιρίων θα πρέπει να περιοριστούν, και σε κάθε περίπτωση να μην υπερβαίνουν το ύψος του Λόφου της Ακρόπολης (156 μέτρα).

 

Φωτογραφία: SOOC