Διευρύνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης
Χρ. Σταϊκούρας

Διευρύνονται σε περισσότερες επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης

Την ανακοίνωση και άλλων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα στηριχθούν απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του νέου κορονοϊού από την επόμενη εβδομάδα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το 90% των κλάδων της ελληνικής οικονομίας καταγράφουν σήμερα απώλεια τζίρου.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική και μεθοδική στις ενέργειες της, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. «Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν δοθεί από την Ευρώπη μεγάλες ευελιξίες στο δημοσιονομικό σκέλος, ενώ πλέον έχει ανοίξει η συζήτηση για παρεμβάσεις αύξησης της ρευστότητας όπως για παράδειγμα με κορονο-ομόλογα.

Σχετικά με τη δημοσιονομική ευελιξία που χορηγήθηκε από την Ευρώπη για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, δήλωσε ότι οι μειώσεις φόρων, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανεργίας και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την αύξηση της απασχόλησης δεν θα προσμετρούνται στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ακόμα ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη ρευστότητας και πως απαιτείται να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.

Ερωτηθείς δε για το αν η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού θα παραμείνει στο επίπεδο των 800 ευρώ και το Μάιο, είπε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της οικονομίας», αλλά και από τις αποφάσεις της Ευρώπης.