Διαγωνισμοί για 2.600 μεγαβάτ σε ΑΠΕ μεταξύ 2018-2020, Ιούνιο η πρώτη προκήρυξη

Διαγωνισμοί για 2.600 μεγαβάτ σε ΑΠΕ μεταξύ 2018-2020, Ιούνιο η πρώτη προκήρυξη

Του Γιώργου Φιντικάκη

Στα 2.600 μεγαβάτ θα φτάσουν οι νέοι διαγωνισμοί για αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκούς σταθμούς κατά την τριετία 2018 - 2020, με βάση το νέο κοινοτικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές που προβλέπει την διενέργεια ανταγωνιστικών διαδικασιών για τις δύο συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σε αυτή την πρόταση καταλήγει η ΡΑΕ, όπως προκύπτει από σχετική ημερίδα, με στόχο αφενός να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει αναλάβει η χώρα, και αφετέρου να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν για την υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι νέοι διαγωνισμοί θα είναι μειοδοτικοί, με βασικό κριτήριο την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στο σύστημα, και με ανώτατη τιμή εκκίνησης, που σύμφωνα με την πρόταση της ΡΑΕ θα διαμορφωθούν ως εξής:

95 ευρώ/MWh για αιολικά ισχύος 3-50 MW
95 ευρώ/ MWh για τα μικρά φωτοβολταϊκά ισχύος έως 1 MW
85 ευρώ/ MWh για τα φωτοβολταϊκά ισχύος ισχύος 1-10 MW.

Ακριβώς για να είναι όσο μεγαλύτερος ο ανταγωνισμός και άρα χαμηλότερες οι τιμές, προτείνεται να τεθεί ως προϋπόθεση για τη διενέργεια κάθε διαγωνισμού, το ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές να είναι τουλάχιστον 80% υψηλότερο από την ισχύ που θα τίθεται σε δημοπρασία.

Αυτός ο πρώτος διαγωνισμός προτείνεται να προκηρυχθεί τον Ιούνιο, και να ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί τον Αύγουστο και προς το τέλος του χρόνου.

Συνολικά φέτος προβλέπεται να προκηρυχθούν 1.000 μεγαβάτ (300 MW αιολικά, 300 φωτοβολταϊκά και άλλα 400 MW κοινός διαγωνισμός και για τις δύο τεχνολογίες), επιπλέον 1.000 MW το 2019 με την ίδια κατανομή, και άλλα 600 MW το 2020.

Ταυτόχρονα, η ΡΑΕ προσανατολίζεται στη διεξαγωγή ανταγωνιστικής διαδικασίας για μη ώριμα έργα, λόγω διαθέσιμης αναξιοποίητης δυναμικότητας (καθώς εκεί δεν υπάρχουν έργα), όπως στην περίπτωση της Εύβοιας και των Κυκλάδων, αλλά και της Κρήτης.

Ειδικά για το καλώδιο Νέας Μάκρης – Πολυποτάμου, που αφορά την ειδική περίπτωση της Εύβοιας που αναφέρθηκε, παρότι η προκήρυξη μπορεί να γίνει μέσα στο 2018, ο διαγωνισμός μάλλον θα πρέπει να πάει για το 2019.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση αναμένεται να υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και η ΡΑΕ προσανατολίζεται να αφορά τόσο αιολικά, όσο και φωτοβολταϊκά.

Φωτογραφία: Ιntime