Δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων

Δεν έχουν εμφανιστεί κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά καυσίμων

Του Γιώργου Φιντικακη

Κανένα λόγο ανησυχίας δεν βλέπουν προς το παρόν, τουλάχιστον για την Ελλάδα, οι υφυπουργοί Ενέργειας και Ανάπτυξης Γ. Θωμάς και Ν.Παπαθανάσης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας», ανέφεραν από κοινού μετά το πέρας σύσκεψης με παράγοντες της αγοράς καυσίμων τα δυο κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας μάλιστα ότι η όποια αύξηση τιμών ήταν μικρή και έχει ήδη απορροφηθεί από πολλούς πρατηριούχους.

«Η μικρή αύξηση ήδη απορροφήθηκε από πολλούς πρατηριούχους», ανέφερε ο κ. Θωμάς, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά διυλιστήρια είναι ευέλικτα και μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο από διάφορες πηγές.

Επισήμανε ότι η αγορά λειτουργεί καλά, ότι αυτήν την στιγμή δεν υφίσταται μακροοικονομική επίπτωση από το ράλι των τιμών του πετρελαίου, προσθέτοντας ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να παραμείνουν οι αυξημένες τιμές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κι αυτό καθώς οι τιμές αλλάζουν ανά τέσσερις ημέρες, ενώ σήμερα το μπρεντ καταγράφει μείωση.

"Τα αποθέματα είναι αρκετα, και η αύξηση κατά ένα λεπτό στην τιμή διυλιστηρίου και κατά 3 λεπτά στην τιμή εμπορίας θα απορροφηθεί από την αλυσίδα διακίνησης”, εκτίμησε από την πλευρά του ο Ν. Παπαθανάσης, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν τις τιμές. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αγορά θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη μέση τιμή στο 1,59 ευρώ.

Ψυχραιμία συνέστησαν τόσο ο πρόεδρος του κλαδικού φορέα των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ), προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί με τις διεθνείς τιμές. Εξαρτάται από τον κάθε βενζινοπώλη να απορροφήσει την μικρή αύξηση, όπως είπε, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μ.Κιούσης, ανέφερε ότι οι περισσότεροι βενζινοπώλες δεν μετακύλησαν στην κατανάλωση το 1 λεπτό αύξηση στην τιμή διυλιστηρίου, προσθέτοντας ότι οι όποιες αυξήσεις παρατηρηθούν θα είναι πολύ μικρές.