Δέκα Υποτροφίες στον Τουρισμό από το Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Δέκα Υποτροφίες στον Τουρισμό από το Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης

Το νεοσύστατο Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ακολουθώντας με συνέπεια την αποστολή του να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, τη διασύνδεσή του με τον εγχώριο πρωτογενή τομέα και την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 το 1ο πρόγραμμα υποτροφιών.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η χορηγία αφορά σε σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου και αποδεικνύει την έμπρακτη στήριξη του Ιδρύματος για την ενίσχυση της νέας γενιάς του ελληνικού τουρισμού.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, ο δυναμικός Κρητικός επιχειρηματίας και ηγέτης του ομίλου Grecotel, με την σύσταση ενός φορέα πολιτισμού και ανάπτυξης που δημιουργεί αξία για όλη τη χώρα και τους ανθρώπους της, ενισχύει για μία ακόμα φορά ουσιαστικά την εξέλιξη του εγχωρίου τουριστικού προϊόντος, αξιοποιώντας την πενηντάχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία του. Σε αυτή την κατεύθυνση, το πρόγραμμα υποτροφιών του Ιδρύματος Νίκος Δασκαλαντωνάκης εστιάζει  στους άξονες δραστηριοποίησής του, που μετουσιώνουν το όραμα του ιδρυτή του:

  • στην εκπαίδευση, με σημαντικότερη δράση τη χορήγηση υποτροφιών, με έμφαση στις σπουδές στον τουρισμό
  • στον πολιτισμό, με τη συνέχιση της στήριξης για την ανάδειξη της Ελεύθερνας σε παγκόσμιο πολιτιστικό προορισμό, καθώς και άλλες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δύο από τις υποτροφίες θα αφορούν στον πολιτισμό και την αρχαιολογία
  • στην πρωτογενή ανάπτυξη, με τη στήριξη των παραγωγών και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. Σε αυτό τον άξονα θα δοθεί μια υποτροφία για σπουδές στη διασύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στο διάλογο για ένα σύγχρονο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.
     

Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που αποτελεί τομή για τη χώρα μας, ανακοινώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου, «Η Ελεύθερνα, η Κρήτη και ο Έξω Κόσμος». Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία από την Πέμπτη 31 Μαΐου έως την Κυριακή 3 Ιουνίου, στο  ξενοδοχείο Creta Palace της Grecotel, στο Ρέθυμνο, τιμήθηκε με την παρουσία λαμπρών διεθνών προσωπικοτήτων, διακεκριμένων ακαδημαϊκών και πλήθος θεσμικών εκπροσώπων.

Με το βλέμμα όλης της Ελλάδας στραμμένο στην Κρήτη, γενέτειρα του Νίκου Δασκαλαντωνάκη, αλλά και στην Ελεύθερνα, που αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, το Συνέδριο «ταξίδεψε» την κρητική πολιτιστική κληρονομιά σε όλη τη χώρα.

Ο  καθηγητής Αρχαιολογίας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης δεν παρέλειψε στην εναρκτήρια ομιλία του να ευχαριστήσει τους «αμφιτρύωνες» της εκδήλωσης Νίκο και Μάρι  Δασκαλαντωνάκη, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια στηρίζουν έμπρακτα το έργο που γίνεται στην ανασκαφή και το Μουσείο της Ελεύθερνας.

Κατά την έναρξη του Συνεδρίου ανακοινώθηκε το πρόγραμμα υποτροφιών στα κορυφαία πανεπιστήμια  του κόσμου, όπως: Cornell, Ecole hoteliere de Lausanne, Les Roches Global Hospit5ality Education, Glion Institute of Higher Education, SHMS – Swiss Hotel Management School, University of Surrey κ.ά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Έξι (6) υποτροφίες για μεταπτυχιακά στον τομέα του τουρισμού.
  • Μία (1) υποτροφία για μεταπτυχιακά, σχετικά με τη σύνδεση πρωτογενούς τομέα και τουρισμού.
  • Μία (1) υποτροφία για μεταπτυχιακά στον τομέα του πολιτισμού και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό.
  • Μία (1) υποτροφία για μεταπτυχιακά με βασικό αντικείμενο την αρχαιολογία.
  • Μία (1) γενική υποτροφία για μεταπτυχιακά με βασικά κριτήρια τις ακαδημαϊκές επιδόσεις του υποψηφίου και την πρωτότυπη έρευνα.

Το Ίδρυμα Νίκος Δασκαλαντωνάκης, μετουσιώνοντας το όραμα του προέδρου και ιδρυτή του, αποτελεί το «αντίδωρο» του διορατικού επιχειρηματία προς την ελληνική κοινωνία. Με το βλέμμα στραμμένο στις μελλοντικές γενιές, ενισχύει την άρτια εκπαίδευση και προσφέρει νέες προοπτικές στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα υποτροφιών. Για την ανάδειξη του τουρισμού που αποτελεί πυλώνα εθνικής ανάπτυξης, για τον ελληνικό πολιτισμό, που κληροδοτεί με αξία και αρχές τη χώρα, αλλά και για την εκπαίδευση που αποτελεί το θεμέλιο για την κοινωνία του αύριο.

Η επίσημη προκήρυξη των υποτροφιών θα δημοσιευτεί σε έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος τις αμέσως επόμενες ημέρες.