ΔΕΗ: Μείωση προσωπικού κατά 4.000 άτομα και απολιγνιτοποίηση

Του Γιώργου Φιντικάκη

Σε μια επιχείρηση μικρότερη σε μεγέθη αλλά πολύ υγιέστερη οικονομικά, και με νέα εμπορικά πακέτα για τον καταναλωτή, παραπέμπει η νέα εικόνα της ΔΕΗ, που στο βάθος της επόμενης πενταετίας θα απασχολεί μόλις 11.500 εργαζόμενους αλλά θα έχει λειτουργικά κέρδη κοντά στα 1 δισ ευρώ.

Κυρίαρχος στόχος του νέου Business Plan που παρουσίασε το μεσημέρι ο επικεφαλής της Γ. Στάσσης είναι το κλείσιμο όλων των υφιστάμενων λιγνιτικών της μονάδων μέχρι το 2023, η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 4.000 άτομα σε βάθος τετραετίας, οι 800 προσλήψεις, και το «πρασίνισμα» με νέες επενδύσεις 1.000 MW μέχρι το 2024.

Σε αυτό τον συνδυασμό, της ταχύτατης σταδιακής παύσης της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας έως το 2023, και την στροφή των ετησίων επενδύσεων στις ΑΠΕ, στηρίζεται και ο στόχος για εκτίναξης της κερδοφορίας της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από του χρόνου. Σε αυτή την λογική, το 2020, τα EBTDA της επιχείρησης θα διαμορφωθούν στα 650-700 εκατ (ή σε 850-900 εκατ ευρώ, μαζί με τις ΥΚΩ), για να εκτιναχθούν στο 1 δις ευρώ το 2024.

“Στρέφουμε αυτή τη νέα ΔΕΗ στις ράγες του πράσινου μετασχηματισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επιχείρησης Γ. Στάσσης, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του Business Plan, δηλαδή το green deal που συνίσταται στην ταχεία απολιγνιτοποίηση και την επιτάχυνση των επενδύσεων στις ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση με εισαγωγή νέων τεχνολογιών, και την πελατοκεντρική αντίληψη με νέα προϊόντα και συνδυαστικά πακέτα αλλά και είσοδο στην ηλεκτροκίνηση.

Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων

Στο ερώτημα, κατά πόσο η ταχύτατη απόσυρση του λιγνιτικού στόλου, θα δημιουργήσει προβλήματα στην ασφάλεια του συστήματος, η απάντηση του επικεφαλής της ΔΕΗ, απάντησε ότι ούτως ή άλλως οι λιγνιτικές μονάδες υπολειτουργούν, ακριβώς επειδή είναι ζημιογόνες, με την παραγωγή τους να έχει μειωθεί κατά 70% και πάνω την τελευταία δεκαετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι όποιες ανάγκες θα καλυφθούν και με το παραπάνω, από την υπό κατασκευή μονάδα της Πτολεμαίδας 5 (660 MW), που θα είναι έτοιμη το 2022, θα λειτουργήσει ως το 2028 σαν λιγνιτική, αλλά από εκεί και πέρα θα μετατραπεί σε μονάδα που θα καίει άλλο καύσιμο, κάτι που ακόμη δεν έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το 2020 αποσύρονται τα 2 εργοστάσια του Αμυνταίου (550 MW), το 2021, οι δύο μονάδες της Καρδιάς (560 MW), το 2021 η Μεγαλόπολη 3 (250 MW) και τέσσερις μονάδες του Αγ. Δημητρίου (1.100 MW), ενώ το 2023 αποσύρονται η Μεγαλόπολη 4 (260 MW), η Μελίτη 1 και η τελευταία μονάδα του Αγ. Δημητρίου.

Εθελουσία έξοδος-μετατάξεις

Στο θέμα του προσωπικού, το πλάνο προβλέπει αποχωρήσεις 4.500 ατόμων έως το 2024, αλλά και προσλήψεις 800 εργαζομένων. Συγκεκριμένα, επί ενός συνόλου 15.350 ατόμων προσωπικού στα τέλη του 2019, η ΔΕΗ θα απασχολεί 11.500 άτομα το 2024. Από αυτούς τους 4.500 λιγότερους εργαζόμενους, το 60% θα αφορά σε αποχωρήσεις που θα γίνουν με συνταξιοδότηση, ενώ για το 40%, δηλαδή περίπου 1.800 άτομα, θα εξαντληθεί κάθε πιθανό εργαλείο, μεταξύ των οποίων και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, καθώς βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας και συζήτησης με το προσωπικό.

stasis

Ψηφιοποίηση-ηλεκτροκίνηση

Ειδική μνεία έκανε επίσης ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο κεφάλαιο «ηλεκτροκίνηση», προαναγγέλλοντας την τοποθέτηση 1.000 σταθμών φόρτισης σε όλη την Ελλάδα μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια και 10.000 σταθμών φόρτισης μεσοπρόθεσμα.

Έτερο κεφάλαιο, από τα πλέον κομβικά του νέου Business Plan, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εταιρείας, δηλαδή η αναβάθμιση των δικτύων, με εργαλεία όπως έξυπνοι μετρητές, συστήματα GIS-scada, και γενικά αυτοματοποίηση του συστήματος διανομής, και ενσωμάτωση της διεσπαρμένης παραγωγής.

Νέα εμπορικά πακέτα

Σε ένα άλλον τομέα, αυτό της εμπορικής πολιτικής, η εταιρεία ετοιμάζει συνδυαστικά προϊόντα και ευέλικτα πακέτα, καθώς επίσης ενεργειακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, στο πρότυπο μεγάλων ευρωπαϊκών παρόχων ηλεκτρισμού. Όσο για τα τιμολόγια, οι συνεπείς καταναλωτές θα πάρουν πίσω μέρος της έκπτωσης που έχασαν το προηγούμενο διάστημα, μέσα από προγράμματα επιβράβευσης που θα ανακοινωθούν προφανώς το 2020. Επίσης ο επικεφαλής της ΔΕΗ διευκρίνισε ότι δεν προγραμματίζονται αυξήσεις στα τιμολόγια.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων, ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι έχει επιτευχθεί η αντιστροφή της πορείας καθώς η επιχείρηση έχει αρχίσει να εισπράττει πλέον περισσότερα από όσα τιμολογεί. Ήδη, περισσότεροι από 80.000 καταναλωτές έχουν μπει στο νέο πρόγραμμα διακανονισμών ενώ παράλληλα το τελευταίο τετράμηνο αυξήθηκαν σε 55.000 οι αποκοπές στρατηγικών κακοπληρωτών, σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ. Ταυτόχρονα εξετάζεται η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών όπως και η έκδοση ομολόγου, ανάλογα με τις συνθήκες στις διεθνείς αγορές.

Σαν αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ από τα 208 εκατ. ευρώ το 2018 προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 320-370 εκατ. ευρώ το 2019 και στα 650 - 700 εκατ. ευρώ το 2020. Στόχος επίσης είναι ο λόγος καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη, να πέσει από 15 φορές και πάνω που ήταν πέρυσι, σε περίπου 4 φορές, ήδη από το 2020, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε υπάρξει κίνδυνος για την επιχείρηση, όχι μόνο να την δανείζουν με υψηλά επιτόκια, αλλά ακόμη και να μην τη δανείζουν καθόλου.

stasis2