ΔΕΗ: Είδομεν το φως το αληθινόν…

ΔΕΗ: Είδομεν το φως το αληθινόν…

Όλη η αγορά αναρωτιέται πως θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια των 1,35 δισ. ευρώ που άντλησε η ΔΕΗ και γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή προτίμησε να κάνει αύξηση κεφαλαίου και μάλιστα τέτοιου μεγέθους.

Η απάντηση είναι απλή: α) λόγω συγκυρίας μπορεί να αντλήσει με σχετική ευκολία χρήματα από την αγορά β) σε συνδυασμό με τα έσοδα πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και τα αντληθέντα κεφάλαια, μειώνει τόσο πολύ τον δανεισμό της ώστε θα μπορεί αύριο να δανείζεται με 2% γ) Tο Ελληνικό δημόσιο μειώνει τη θέση του χωρίς πώληση και χωρίς τα χρήματα να πάνε στο δημόσιο χρέος, ενώ παράλληλα προσδοκά σε σημαντική αύξηση στο 34% της περιουσίας του στη ΔΕΗ σε δεύτερη φάση. δ) Με την κεφαλαιακή δύναμη πυρός που αποκτά η ΔΕΗ μπορεί εύκολα να χρηματοδοτήσει όσο μεγάλα project επιθυμεί, πολύ γρήγορα, με σκοπό τη μεγέθυνσή της αλλά και τη μελλοντική απαγκίστρωση της χώρας από τη λιγνιτική ενέργεια ε) Θα επιδιώξει να προχωρήσει σε εξαγορές στα Βαλκάνια ώστε να εμπλουτίσει το πράσινο χαρτοφυλάκιο που ήδη έχει ξεκινήσει να χτίζει.

Μπορεί τα αποτελέσματα στα λειτουργικά της να είναι συγκυριακά, παρόλα αυτά οι επενδυτές διαπιστώνουν πλήρη αλλαγή νοοτροπίας στην εταιρεία που πλέον λειτουργεί όχι σαν δημόσια, αλλά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με στόχο την ενίσχυση της αξίας της και τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της.

Οι επενδυτές βλέπουν τεράστια προοπτική στο μέλλον ενώ ποντάρουν ότι η εταιρεία από ουραγός στις ΑΠΕ θα γίνει leader σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μπορεί το επενδυτικό πλάνο των 8 δισ. ευρώ να ακούγεται ιδιαίτερα αισιόδοξο παρόλα αυτά δεν βλέπουμε τον λόγο να μην υλοποιηθεί.

Σήμερα λογικά θα έχουμε εικόνα σε σχέση με τα αδιάθετα της αύξησης, ωστόσο η προσοχή στρέφεται στις 16 Νοεμβρίου, οπότε και εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι 150 εκατομμύρια νέες μετοχές και πιθανότατα να υπάρξει κάποιο μικρό κύμα πίεσης.

Παρόλα αυτά η ανακοίνωση της εισόδου της στον MSCI μπορεί να δώσει νέα ανοδική τάση μιας και πολλά funds θα σπεύσουν αναγκαστικά να τοποθετηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Δεν ξέρουμε πόσο καιρό αμέσως μετά θα χρειαστεί να συσσωρεύσει ή όχι η μετοχή παρόλα αυτά από εκεί και πέρα μπορεί να είναι news driven με βάση την πρόοδο του business plan της εταιρείας.

Το σημαντικό είναι ότι πλέον μία εταιρεία των 300 εκατομμυρίων προ τριετίας, θα έχει πλέον κεφαλαιοποίηση κοντά στα 4 δισ…. Άλλωστε τι είναι καλύτερο; Ένα 51% αξίας 300 εκατομμυρίων χωρίς προοπτικές και με φόβο για το αύριο ή ένα 34% με αξία 4 δισ. και με προοπτικές να μεγαλώσει πολύ περισσότερο τα επόμενα χρόνια;

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.