DBRS: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες

DBRS: Ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες

Παρά τις αβεβαιότητες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία η DBRS με έκθεσή της εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς επίσης και η εξυγίανση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών οδηγούν σε σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Κρίνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες ικανοποιητικά και αναφέρουν πως οι ζημιές οφείλονται στη μείωση των κόκκινων δανείων και στην άμβλυνση των κινδύνων που καταγράφονται στους ισολογισμούς τους. 

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως τα κόκκινα δάνεια που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης είναι διαχειρίσιμα και δεν πρόκειται να επιβαρύνουν σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζικών ιδρυμάτων. Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών βελτιώνεται, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι και αβεβαιότητες που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεσοπρόθεσμα αναμένεται να συνεχιστούν οι πιέσεις στις ενεργειακές τιμές και ο πληθωρισμός θα επιμείνει. 

Τα έσοδα των συστημικών επηρεάστηκαν το 2021 από παράγοντες όπως τα νέα δάνεια και η χαμηλή διαφοροποίηση. Η Ελλάδα αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από τα χρήματα που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους των τραπεζών αναμένεται να πιεστούν περαιτέρω το 2022.  Η πίεση αυτή οφείλεται στην απομείωση κινδύνων που σχετίζονται με τα δάνεια, καθώς επίσης και με την αφαίρεση όρων που έχουν να κάνουν με το πρόγραμμα ΤΙLTRO 3 και το υψηλότερο κόστος δανεισμού. 

Τέλος ο οίκος αξιολόγησης αναμένει για φέτος περαιτέρω εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, μείωση των κόκκινων δανείων και αύξηση των χρηματοδοτήσεων.