ΤτΕ: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Τρίτη 04 Δεκεμβρίου 2018, 14:09 - Τελευταία ενημέρωση: 14:14
-A +A
ΤτΕ: Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ

Ένα επενδυτικό σοκ χρειάζεται η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον διευθυντή οικονομικών αναλύσεων της ΤτΕ Δημήτρη Μαλλιαρόπουλο, ο οποίος επισημαίνει ότι οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα πρέπει να αυξηθούν κατά 40% τα επόμενα χρόνια. 

Ειδικότερα, ο οικονομολόγος της ΤτΕ, μιλώντας στο 29ο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με θέμα «Greece Facing The Future: The New Growth Model and Global Challenges», σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα υστέρησης του προϊόντος και να δοθεί ώθηση στο μετασχηματισμό του παραγωγικό προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες».

Ακόμη, τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνει αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση των φορολογικών συντελεστών εισοδήματος, εταιρικών κερδών και ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Δ. Μαλλιαρόπουλος ανέφερε ότι το 2017, το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα - τόσο ως ποσοστό των ακαθάριστων αποδοχών των εργαζομένων όσο και ως ποσοστό του συνολικού κόστους εργασίας - ήταν πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και της ΕΕ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος καταδεικνύουν ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας και των φόρων εισοδήματος και εταιρικών κερδών έχουν θετικές επιδράσεις στην οικονομία. Συγκεκριμένα, μειώνουν το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων, βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και αυξάνουν τις επενδύσεις, τις εξαγωγές, την παραγωγή και τη ζήτηση εργασίας.

Για τον εργαζόμενο, η μείωση του φορολογικού βάρους αυξάνει τον καθαρό μισθό και συνεπώς και την κατανάλωση. Επιπλέον, ισχυροποιεί το κίνητρο για προσφορά εργασίας και αποκαλύπτει εισοδήματα από την παραοικονομία. Για την εταιρεία, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σημαίνει επενδύσεις. Ως αποτέλεσμα, αν και η μείωση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί σε επιδείνωση του πρωτογενούς δημοσιονομικού αποτελέσματος βραχυπρόθεσμα, έχει εντούτοις θετική επίδραση μεσοπρόθεσμα καθώς σταδιακά διευρύνεται η φορολογική βάση.

Οπως ανέφερε ο κ. Μαλλιαρόπουλος η αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να γίνει ένας ελκυστικός πόλος έλξης επενδύσεων και ανθρώπινου κεφαλαίου, το οποίο συρρικνώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα του brain drain τα χρόνια της κρίσης.

 

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα