ΝΔ: Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η υπερφορολόγηση καθηλώνει την οικονομία

ΝΔ: Η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η υπερφορολόγηση καθηλώνει την οικονομία

Στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν επιβεβαιώνει πως η κυβερνητική επιλογή της υπερφορολόγησης υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή, ενώ υπενθυμίζει ότι το κόμμα του έχει ασκήσει επανειλημμένα κριτική στην φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καθηλώνει την οικονομία και υπονομεύει την ανάπτυξη.

Ειδικότερα, ο Χρ. Σταϊκούρας σε δήλωσή του τονίζει πως «όλες οι διεθνείς Εκθέσεις που έχουν πρόσφατα δημοσιευτεί, επιβεβαιώνουν την κριτική της Νέας Δημοκρατίας ότι η επιλογή της Κυβέρνησης να υπερφορολογήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθηλώνει την οικονομία, υπονομεύει την ανάπτυξη, αποθαρρύνει τις επενδύσεις και ενισχύει τη φοροδιαφυγή».

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ, η Έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας μας «τονίζει ότι η φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα -ειδικά της εργασίας- αυξήθηκε υπερβολικά τα τελευταία χρόνια, επιβαρύνοντας σημαντικά άτομα με χαμηλό εισόδημα, νοικοκυριά με παιδιά καθώς και επιχειρήσεις»,.

«Η εκτόξευση μάλιστα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα μείωσε τόσο τον αριθμό των αυτοαπασχολούμενων όσο και τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, τα οποία συρρικνώθηκαν κατά 27% την περίοδο 2015-2017», προσθέτει.

Αποτέλεσμα της συνειδητής κυβερνητικής φοροεπιδρομής, συνεχίζει ο Χ. Σταϊκούρας, είναι η διόγκωση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της παραοικονομίας και σημειώνει «ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το “κενό” στον ΦΠΑ (VAT Gap), δηλαδή το χάσμα μεταξύ των προσδοκώμενων και των πραγματικών εσόδων από τον ΦΠΑ, ήταν το 2016 το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυξανόμενο με την πάροδο του χρόνου, σε αντίθεση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 

«Το χαμηλότερο, δε, ύψος του αποτυπώθηκε το 2014, όταν, από επιλογή της προηγούμενης Κυβέρνησης και παρά τις ενστάσεις των θεσμών, μειώθηκαν συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές και η οικονομία γύρισε σε θετικό αναπτυξιακό πρόσημο», προσθέτει.
 
Τέλος, καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας τονίζει πως αυτό που χρειάζεται είναι «άμεσα, αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, με μειώσεις φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών νοικοκυριών και επιχειρήσεων» και εξηγεί ότι «αυτό θα γίνει πράξη με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων».