Cheniere: Πρώτα αγοραστές, μετά επένδυση στην Αλεξανδρούπολη

Cheniere: Πρώτα αγοραστές, μετά επένδυση στην Αλεξανδρούπολη

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Η ύπαρξη αγοραστών αμερικάνικου LNG θα είναι το κρίσιμο στοιχείο για την αμερικανική Cheniere ώστε να εισέλθει ως μειοψηφικός μέτοχος στην Gastrade, που προωθεί το project του πλωτού τέρμιναλ, στην Αλεξανδρούπολη.

Οι πρώτοι πελάτες, με τους οποίους συζητά ήδη η Cheniere είναι η ΔΕΠΑ και η Bulgargas, χωρίς, όμως, προς το παρόν να έχουν υπογραφεί σχετικές συμβάσεις.

«Κλειδί», επίσης, για την κατασκευή του τέρμιναλ θεωρείται και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, και κυρίως, τα αποτελέσματα του μάρκετ τεστ που είναι σε εξέλιξη, για τη δέσμευση χωρητικότητας από δυνητικούς πελάτες. Η Cheniere δεν ενδιαφέρεται να δεσμεύσει χωρητικότητα στον IGB, με το σκεπτικό ότι αυτό είναι ευθύνη των αγοραστών και όχι των προμηθευτών αερίου.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα από τη συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Cheniere Marketing Ltd Jean Abiteboul, ύστερα από την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στη χώρα μας, τόσο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όσο και με τη ΔΕΠΑ και την Gastrade. Σε αυτή τη φάση, όπως είπε ο κ. Abiteboul, οι συζητήσεις με την Gastrade για να εισέλθει ως μέτοχος στην εταιρία η Cheniere, είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. «Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη», είπε.

Κρίσιμος παράγοντας θεωρείται η πώληση αμερικάνικου LNG στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, το οποίο θα μπορεί να αεριοποιείται στις εγκαταστάσεις του πλωτού τέρμιναλ, στην Αλεξανδρούπολη. Το project, κατά τον ίδιο, θεωρείται βιώσιμο με 1,5 δισ. κ.μ. αερίου σε ετήσια βάση. Αυτήν την ποσότητα μπορεί να εφοδιάσει η Cheniere, για την προμήθεια της ευρύτερης περιοχής της Ν. Α. Ευρώπης.

Ο κ. Abiteboul εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει χώρος για δύο σταθμούς αεριοποίησης στην Ελλάδα. Εκτός από τη Ρεβυθούσα, μπορεί να σταθεί, όπως υποστήριξε, και το τέρμιναλ της Gastrade, προς όφελος του ανταγωνισμού και των τιμών φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ ο κ. Abiteboul είπε ότι η εταιρία ενδιαφέρεται να αγοράσει αμερικάνικο LNG για να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Κληθείς να σχολιάσει τη χαμηλή ζήτηση φυσικού αερίου που υπάρχει στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας να ανταποκριθεί η ΔΕΠΑ στην απορρόφηση των συμβολαιοποιημένων ποσοτήτων από την Gazprom, με συνέπεια να είναι αντιμέτωπη με ρήτρες take or pay, και το εύλογο ερώτημα για τις επιπλέον ποσότητες αμερικάνικου αερίου για τις οποίες φέρεται να ενδιαφέρεται, ο κ. Abiteboul παρέπεμψε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, αποφεύγοντας να πάρει θέση. Πάντως, είπε ότι και η ΔΕΠΑ ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο project της Αλεξανδρούπολης και ότι οι δύο εταιρίες, Gastrade και ΔΕΠΑ είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τη συνεργασία τους.

Σε άλλη ερώτηση για το ανταγωνιστικό έργο της Κροατίας, ο κ. Abiteboul είπε ότι επιλέχθηκε αυτό της Αλεξανδρούπολης από την Cheniere, γιατί είναι πολύ πιο προχωρημένο.

Τέλος, ανέφερε ότι το έργο της Αλεξανδρούπολης έχει την πολιτική στήριξη τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τις ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

- ΔΕΠΑ και Gastrade δίνουν τα χέρια για το τέρμιναλ της Αλεξανδρούπολης